Патріарх УГКЦ передав у музей війни найвищу військову нагороду Австро-Угорщини для капелана

Презентований Золотий Хрест Заслуг духівника Легіону УСС

до 30-ї річниці Незалежності України

3W6A6903

Напередодні відзначення 30-ї річниці Незалежності України в Національному музеї історії України у Другій світовій війні відбулася непересічна подія. За участю Отця і Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава, генерального директора Музею Івана Ковальчука, святих отців, музейників та преси був презентований унікальний артефакт який Українська Греко-Католицька Церква передала до музейної колекції, – нагорода «Золотий Хрест Заслуг» отця Андрія Пшепюрського – капелана Українських Січових Стрільців.

золотий хрест заслуг

Січовики були першою українською військовою формацією ХХ ст., а в добу Визвольних змагань 1917–1921 рр. стали ядром для формування національного українського війська. Разом із ними отець Андрій Пшепюрський пройшов окопи Першої світової війни та опинився в полум’ї боротьби за самостійність України. Золотий Хрест Заслуг, заснований ще в середині ХІХ ст., – висока нагорода Австро-Угорщини, вручена отцю Андрію як визнання крайньої важливості його душпастирського служіння серед українських воїнів.

3W6A6920

Про мотиви, які спонукали його на рішення щодо передачі нагороди до Музею, розповів Блаженніший отець Святослав: «…До мене з листом звернулася онука отця Андрія Пшепюрського – пані Любомира із проханням прийняти на зберігання родинну реліквію, за володіння якою у радянські часи можна було потрапити до Сибіру… У певний момент я зрозумів, що ця реліквія належить не лише церкві, а й всьому українському народу як памятка про столітні змагання за вільну незалежну державу. Я усвідомив, що про неї має знати Київ, має знати Україна, має знати світ…».

отець Андрій Пшепюрський

Музей прагне знайомити відвідувачів з історією України в усій її багатогранності. Одним із її напрямів є історія Церкви, яка винесла важкі випробування, гоніння, але на всіх етапах берегла віру в серцях людей. У роки воєнних зіткнень Українська Греко-Католицька Церква безперервно надавала духовну підтримку борцям за волю України. Тож тема служіння капеланів в українських військових формуваннях стала одним із складників роботи Музею в руслі вивчення, комплектування колекції та представлення в музейній експозиції. Саме через долі таких людей, як отець Андрій Пшепюрський, тисячі відвідувачів дізнаються більше про визвольні змагання українців та ту духовну опору, яку давала і дає досі Церква борцям за волю нашої Вітчизни.

Крім слів подяки Церкві та родині, яка понад століття зберігала реліквію, генеральний директор Музею Іван Ковальчук зазначив: «Музей розповідає не лише про Другу світову війну, а про значно ширше коло подій. Важливим здобутком доби Незалежності стало повернення власної історії до українців. Раніше її знищували, замовчували, перекручували. Наша місія у ХХІ столітті – захистити цю історію, зберегти її для прийдешніх поколінь, щоб нащадки пам’ятали, якою ціною була здобута Незалежність…Наша команда продовжить поповнювати музейну фондозбірню, вивчати історію капеланського служіння в українському війську різних епох, створювати тематичні виставки та розділи експозицій про духовну підтримку, яку Церква надавала й надає українським воїнам… Переконаний, що єдність та спільна праця всього суспільства на благо України стануть запорукою процвітання та свободи нашої Батьківщини!..».

Received: domain of [email protected] designates 209.85.220.41 as permitted sender) client-ip=209.85.220.41; Thu, 19 Aug 2021 03:36:42 -0700 (PDT)
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа