ПАРЄ закликає парламент проголосувати за зміни до Закону «Про очищення влади»

Парламентська асамблея Ради Європи закликає Верховну Раду якомога скоріше проголосувати за зміни до Закону «Про очищення влади». Про це йдеться в Резолюції 2145 (2017) щодо «Функціонування демократичних інституцій в Україні» від 25 січня 2017.

«Асамблея закликає Верховну Раду без затримки прийняти зміни до закону, які були розроблені у співпраці із Венеціанською комісією», — зазначено в Резолюції.

Нагадаємо, що проект змін до Закону «Про очищення влади» передбачає, зокрема, введення відповідальності за порушення вимог Закону; розповсюдження заходів з очищення влади на кандидатів у народні та місцеві депутати, на пост Президента України та посади сільських, селищних, міських голів; поширення люстраційних перевірок на суддів Конституційного Суду України.

«Ухвалення цих змін зробить закон про люстрацію сильнішим, тому вже півтора роки його блокують в парламенті, — говорить Олександра Дрік. — Зокрема, через те, що він розповсюдить люстрацію на кандидатів в народні депутати, а значить половина того ж Опозиційного блоку матиме серйозні проблеми із потраплянням до парламенту на наступних виборах».
Нагадаємо, у червні 2015 року, після 9 місяців оцінки Закону «Про очищення влади» та змін до нього, консультацій з українською владою та громадянським суспільством Венеціанська комісія оприлюднила свій висновок. Громадський люстраційний комітет переклав 5 ключових думок європейських правників:

1. Венеціанська комісія визнала право України на «автоматичну» люстрацію
2. Люстрація не є порушенням прав людини
3. Закон «Про очищення влади» має дві цілі: захист від еліт попереднього недемократичного режиму та боротьба проти корупції
4. Україна має право вимагати від кандидатів на виборні посади інформувати виборців, чи підпадають вони під критерії очищення влади
5. Судді, які призупиняють розгляд справ по люстрації, заважають ефективному впровадженню закону, а Конституційний суд теж має проходити перевірку

22 квітня 2015, у Верховній раді України було зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону «Про очищення влади».

Протягом року проект змін до Закону «Про очищення влади» блокувався у Верховній Раді.

Влітку 2016 вдалося домогтися включення законопроекту №2695 до порядку денного сесії, але закон так и не проголосували.

Додатково:

Список народних депутатів, що блокують зміни до люстраційного закону

З повагою,
команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа