Партія влади “висловила глибоке занепокоєння рішенням польського Сенату”

Фракція Партії «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді “висловила глибоке занепокоєння рішенням польського Сенату”, яке робить українців, котрі висловлюють історичну правду про український визвольний рух – злочинцями перед польським законом. Це, звичайно, великий крок вперед, порівняно з позицією замовчування правди про визвольний рух, але українським владним політикам ще далеко до позиції та дій Ізраілю щодо аналогічного закону про Голокост, прийнятого Сенатом.

Текст заяви БПП:

Фракція Партії «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді висловлює глибоке занепокоєння рішенням польського Сенату про Інститут національної пам’яті Польщі, що суперечить сучасним принципам історичного примирення між європейськими народами.

Рішення польського парламенту суперечить історичним фактам, спекулює на трагічному періоді наших народів та оскверняє історію боротьби української нації за власну незалежну державу. Неприпустимо розпалювати ворожнечу між дружніми сусідніми народами задля підвищення рейтингу окремих політичних сил!

Історія наших країн тісно пов’язана століттями, де кожен може знайти як причини для взаємних звинувачень, так і те, що нас об’єднує. Однобоке трактування історії, коли заперечуються власні провини і приписується суб’єктивне тлумачення історичних фактів, несе загрозу для подальшого розвитку відносин між сусідами. Історичні уроки доводять, що протистояння між нашими державами мали катастрофічні наслідки для обох сторін, тому в сьогоденні необхідно знаходити спільні точки дотику та спільні перемоги для побудови міцних партнерських, дружніх відносин.  Необхідно пам’ятати, що нині Європа стоїть перед обличчям нових загроз та імперських амбіцій окремої держави, тож демократичні країни ЄС повинні консолідувати зусилля для збереження спільного безпечного простору.

Ухвалений законопроект суперечить принципам демократії, посилює цензуру, обмежує свободу слова та розпалює антиукраїнські погляди, чим створює загрозу для українських громадян, які навчаються і працюють в Польщі. Тому фракція Партії «Блок Петра Порошенка» наполягає на припиненні історичних спекуляцій для захисту своїх громадян та збереження дружніх відносин між нашими країнами.

Фракція Партії «Блок Петра Порошенка» на чолі Коаліції Верховної Ради, спільно з Президентом України, закликає польських колег повернутись у русло конструктивного діалогу для встановлення історичної справедливості та істини. Наші держави повинні йти шляхом зміцнення співпраці, замість штучного створення кризи, і будувати спільне майбутнє на засадах добросусідства, співпраці і взаємоповаги!

Польща не буде змінювати закону про ІНП, принаймні до парламентських виборів. Тому цікавим є не теперішнє “глибоке занепокоєння” владних депутатів, а їх дії, коли поляки проігнорують їхні заклики.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа