Парламент зробив перший крок для створення бази даних ДНК українських воїнів

Сьогодні Верховна Рада прийняла у першому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо генетичної ідентифікації військовослужбовців)» (реєстраційний номер 2001а).

Законопроект пропонує встановити гарантії ідентифікації військовослужбовців шляхом створення бази даних ДНК військовослужбовців та застосування аналізу ДНК у разі неможливості встановлення особи звичайними методами. Такими випадками можуть бути: стани (поранення, кома, контузія, втрата пам’яті) військовослужбовця, у яких він не може повідомити інформацію для встановлення його особи, стани ушкоджень тіла, які не дозволяють розпізнати особу; у разі загибелі (смерті) із ушкодженнями тіла, що унеможливлюють розпізнання звичайними методами.

«Цей закон треба було приймати набагато раніше, адже, на превеликий жаль, маємо багато випадків, коли ми не можемо встановити особу загиблого українського воїна в зоні АТО. Натомість, маємо також випадки, коли в наших меморіалах ховають загиблих сепаратистів та російських військових.

Ми не знаємо точно, кого ми вивозимо з поля бою, особливо, коли це відбувається через певний час після закінчення бою», – заявив журналістам народний депутат Олександр Бригинець.

Народний депутат зазначив, що через відсутність можливості ідентифікувати воїнів, їх сім’ї навіть не можуть отримати і поховати належним чином останки військовослужбовця, вважаючи його безвісти зниклим. Тож держава не виконує своїх гарантій щодо компенсацій і виплат, передбачених законами України членам сім’ї військовослужбовця, який загинув. З появою закону ці питання в значній мірі вирішуються.

Received: from webmail.uh.ua (webmail.uh.ua [93.190.43.23]); Tue, 12 Jul 2016 17:06:23 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа