Парламент ухвалив законодавчу ініціативу Президента щодо призову громадян України на військову службу

Рада прийняла в цілому поданий Президентом України проект Закону про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо призову громадян України на строкову військову службу, реєстр. № 4020.

Народний депутат України з фракції «Блок Петра Порошенка», Представник Президента України у ВР Степан Кубів з парламентської трибуни розповів, що метою прийняття законопроекту є закріплення на законодавчому рівні можливості оперативно приймати рішення щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань особовим складом у разі суттєвих змін у воєнно-політичній обстановці держави.

«Згідно з приписами чинної частини шостої статті 15 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», строки проведення призову громадян України на строкову військову службу на наступний рік визначаються Указом Президента України, який публікується в засобах масової інформації не пізніш як за місяць до закінчення поточного року».

«У такий спосіб громадянам призовного віку гарантується право бути завчасно повідомленими про строки проведення та кількість чергових призовів громадян України на строкову військову службу на наступний рік. У разі незгоди з рішенням призовної комісії, громадянин матиме певний час для оскарження такого рішення до призовної комісії вищого рівня або до суду в порядку, передбаченому законом (частина п’ята статті 16 Закону). У свою чергу, призовні комісії мають змогу підготуватись до проведення призову і провести його належним чином»

«Зрозуміло, що в умовах збройної агресії проти України існує нагальна потреба у встановленні особливого порядку призову на строкову військову службу, але такий порядок повинен мати тимчасовий характер (до закінчення особливого періоду) та бути чітко визначений у Законі України “Про військовий обов’язок і військову службу» , – сказав Кубів.

Джерело: поштова розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа