Парламент готує заяву про факт російської агресії на територію української держави

Парламент планує прийняти узгоджену із Президентом України, прем’єр-міністром і керівництвом парламенту заяву про факт російської агресії на територію української держави. Про це в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі «ICTV» сказав голова фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко.

«У цій заяві буде звернення до парламентів світу надати військово-технічну допомогу країні, яка відстоює не лише свою свободу, але й цінності всього світу. Думаю, що в цій заяві також буде відображено звернення до Організації об’єднаних націй почати процедуру зміни статуту, аби вивести Російську Федерацію із постійних членів Ради безпеки ООН, яка постійно блокує миротворчі ініціативи всього цивілізованого людства», – наголосив Юрій Луценко.

Проте, зауважив Луценко, окрім заяв Україні потрібно зробити ще ряд практичних кроків.

Говорячи про дискусію щодо введення воєнного стану, народний депутат зазначив, що під час парламентських виборів це питання набуло свого роду характеру слогану. Однак, за його словами, введення воєнного стану не вирішить усіх проблем на фронті. «Воєнний стан – це і заборона мирних зібрань, і заборона пересування, і заборона ЗМІ і інтернету тощо. І головне – це означає, що війська отримають адміністративні функції управління містами. Чи потрібно це?», – запитав Луценко.

За словами Луценка, і народні депутати, і Президент не вбачають необхідності введення воєнного стану. Натомість «необхідно ввести такий режим, який візьме увесь позитив із режиму воєнного стану, не вводячи його фактично».

У той же час Ю.Луценко нагадав, що відсьогодні вводиться надзвичайна ситуація, якою всі потрібні елементи воєнного стану вводяться на території Донецької та Луганської областей.

Політик також зазначив, що на місцях ряд функцій облрад будуть передані обладміністраціям.

«Завтра буде запущений механізм визнання представників «лнр» та «днр» членами терористичних угрупувань через створення бази даних терористів із наповненням конкретними прізвищами та притягненням їх до конкретної відповідальності», – заявив Луценко. Такий механізм, за його словами, буде прописано законодавчо, а кожний терорист поіменно буде внесений у цей список і відповідати і в Україні, і за кордоном.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа