Пaрaфіяльне cвято в Cіднеї Україно, ми з тобою!

В неділю 15.12.2013 в Cіднеї, в Лідкомбі, Парафія iм. св. Aндрія відзначала свій щорічний празник. Це вже кілька років коли свято, обідову і розвагальну частину проводять на церковному подвір’ю, відбувається пікнік. Для дітей влаштовують різні забави (jumping castle) й тоді учасників багато більше.

andria sviato i maidan 363

Парафіяльне свято відбулося цього року дуже цікаво. З огляду на події, які вже третий тиждень проходять в Україні, тисячі, а то мілійони людей вимагають на Майдані,  відставку уряду Азарова і президента Яниковича, покарання тих, хто знущався, бив студентів, людей, які зійшлися на мирні протести. Діяспора підримує такі вимоги і засуджує брутально злочинну поведінку Беркутівців, Омону, – і ми в Сіднеї рішили, в який це вже з черги раз, в ту неділю знов духово єднатися з народом України.

Напередодні свята в суботу в розставленому великому шатрі розвішали 6 національних українських прапорів, яких я пошила ще в 2008 році й тримала в шафі в шуфляді. Пригодилися і два австралійські прапори. Рада, що їх знайшла. Повісили й сині шарики з тризубом і написом, що «Україна за европейську спілку», які зараз популярні на демонстраціях в  Австралії.

В неділю 15.12. 2013 не було спекотно, бо у Лідкомбі постійно повіває вітерець! Хмарилося і то дуже, але дощу не було.

Біля входу до церкви діти, учні української Братсьої школи збиралися. Вчителька Марійка Кука роздала їм квіти, ромашки й подібні до волошок сині квіти. Діти з учителями й батьками, під спів хору «Боже Великий Єдиний», внесли до церкви великий синьо-жовтий прапор й австралійський. Це виглядала імпозантно, зокрема тому, що діти від 4 рочків життя знали чому вони вносять прапори. Які вони горді були, що це їх вклад в Майдан, який відбувається ген далеко в Києві, де більшість їх була в червні – липні місяцях в гостях підчас шкільної поїздки-прогульки.

andria sviato i maidan 391
Отець Парох Симон Цькуй перед відправою Служби привітав дітей, вчителів й їх батьків, вияснив присутнім, що сьогоднішня Служба Божа, молитви, присвячуються присутнім на Майдані в Києві, в інших містах України й в світі, де сьогодні відбуваються  демонстрації на підтримку народу України.

Богослужбу, разом з о. Cимоном Цькуєм  відправляли о. Ждан Коломийць, о. Олег Стефанишин та о. Михайло Шиян. Дуже, дуже гарно співав хор під урудою Василя Опришка.

andria sviato i maidan 392andria sviato i maidan 528

Отець Симон у своїй проповіді кілька разів наголошував на тому, що народ України, зокрема молодь, студенти, старші поновно показали свою зрілість,  заявляють, що не хочуть повернення до СССР чи якогось нового союзу чи до митного Союзу з Росією, а хочуть бути в колі вільних народів Европи й вся діяспора з тою свідомою частиною народу.

Так пригадуються мені слова пісні, яку підчас студентської голодівки в 1990 році співав Олег Павлишин:…« Може цього разу станеш вільною, Україно моя…» Всі, дослівно всі переживаємо, щоби демонстрації закінчилися без жертв, тобто мертвих.

Джерело: http://ozeukes.com/events/new-south-wales/parish-feastday-in-sydney/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа