Папа Венедикт XVI оголосив імена нових кардиналів. Глави УГКЦ в списку немає

6 січня 2012 року під час молитви «Ангел Господній» Вселенський Архиєрей оголосив імена 22 -ох майбутніх кардиналів, яким буде надано цю гідність під час Консисторії, що відбудеться у Ватикані 18 лютого цього року. Вони походять з різних частин світу і виконують служіння у Римській Курії та керують важливими дієцезіями у світі.

Серед номінованих кардиналів 16 європейців, однак немає Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава Шевчука. Тридиційно, кожен Глава УГКЦ починаючи від Йосифа Сліпого, був кардиналом. Можливо, відсутність Глави УГКЦ в списку пояснюється тим, що попередній Верховний Архиєпископ УГКЦ Любомир Гузар є кардиналом, і, згідно з правилами, ще два роки, до досягнення 80-ліття,  має право голосувати на конклаві. Однак серед призначень Папи є випадок, який дещо ставить під сумнів саме таке пояснення: можливо, це й рідкісний відхід від папської традиції, але зараз Папа вирішив піднести до гідності кардинала Ню-Йоркського Архиєпископа Долана, в той час, коли емеритований (як і Любомир Гузар) кардинал з цієї архидієцезії Едвард Іґан має 79 років і досі може голосувати на конклаві.

Зазначимо, що й сам кардинал Гузар мав непросту біографію: будучи висвяченим Йосифом Сліпим на єпископа 2 квітня 1977 року, він очікував визнання свого єпископського стану Римом аж до 1996 року. Однак кардинальську гідність він отримав майже негайно після обрання його Главою УГКЦ.

Нагадаємо, після обрання Главою УГКЦ, Блаженніший Святослав підтвердив свою рішучість змагати до патріяршого завершення УГКЦ в сопричасті з престолом св. Петра.

Вл. інф

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа