Папа Римський відмовився від запланованої зустрічі з Кірілом Ґундяєвим

pope&gundiaev

Ватикан, 22 квітня (Reuters) – Папа Франциск заявив, що відмовився від планів зустрітися в червні з російським православним патріархом Кирилом, союзником президента Росії Володимира Путіна, який підтримував війну Москви в Україні.

Франциск, який кілька разів неявно критикував Росію і Путіна за війну, сказав аргентинській газеті La Nacion в інтерв’ю, що він шкодує, що план довелося «призупинити», оскільки дипломати Ватикану переконали його , що така зустріч зараз “може викликати багато неприємностей»”.

У Москві інформаційне агентство РИА цитує відповідального за зовнішні зв’язки Російської православної церкви митрополита Іларіона, який сказав, що зустріч перенесена, оскільки «події останніх двох місяців» створили б багато труднощів у її підготовці.

11 квітня Reuters повідомило, що Ватикан розглядає можливість продовження поїздки Папи до Лівану 12-13 червня на день, щоб він міг зустрітися з Кирилом 14 червня в Єрусалимі.

75-річний Кіріл дав своє повне благословення на вторгнення Росії в Україну з моменту його початку 24 лютого, і це позиція, яка розколола всесвітню православну церкву і розв’язала внутрішній бунт, який, як вважають теологи та науковці, є безпрецедентним.

85-річний Франциск використовував такі терміни, як невиправдана агресія та вторгнення у своїх публічних коментарях про війну, а також скаржився на звірства проти мирного населення.

Відповідаючи на запитання в інтерв’ю, чому він ніколи не називав Росію чи Путіна конкретно, Франциск сказав: «Папа ніколи не називає главу держави, а тим більше країни, яка є вищою за главу держави».

Путін, член Російської православної церкви, охарактеризував дії Москви як «спеціальну військову операцію» в Україні, спрямовану на демілітаризацію та «денацифікацію» країни. Москва заперечує напади на мирних жителів.

Франциск спеціально відкинув російську термінологію, назвавши це війною, яка спричинила «річки крові».

Джерело у Ватикані, знайоме з плануванням Єрусалимської зупинки, у п’ятницю повідомило, що вона знаходиться на просунутій стадії, навіть місце для зустрічі з Кирилом вже вибране.

Це була б лише друга зустріч. Їхня перша, на Кубі в 2016 році, була першою між Папою і лідером Російської православної церкви після Великого розколу, який розділив християнство на східну та західну гілки в 1054 році.

Раніше цього місяця Франциск заявив, що розмірковує про поїздку до Києва, сказавши журналістам, які літали на Мальту 2 квітня, що вона «на столі».

Його запросили українські політичні та релігійні діячі. Відповідаючи на запитання в аргентинському інтерв’ю, чому він ще не здійснив поїздку, він сказав:

«Я не можу зробити нічого, що могло б поставити під загрозу вищі цілі, а саме припинення війни, перемир’я чи принаймні гуманітарний коридор. Яку користь для Папи, якщо війна продовжиться наступного дня?»

Репортаж Філіпа Пулелли. Редагування Кім Когілл та Френсіс Керрі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа