Пам’яті Ільдара Дадіна -“Ганді”

Він народився під москвою. Він цурався російського громадянства. Він був першим, кого несправедливо засудили за статтею про неодноразове порушення правил проведення мітингів в рф. Він був справжнім татарським батиром. Він поліг на полі бою за Україну.

5 жовтня у ЗМІ з’явилась інформація про загибель Ільдара Дадіна, позивний “Ганді”. Справою честі і справою вдячності для українців є необхідність знати імена таких Героїв, як Ільдар Дадін, відважний син татарського народу, нехай і після того, як він сплатив найвищу ціну і склав найбільшу жертву, захищаючи нашу рідну землю, ідеали свободи і права на боротьбу за волю і незалежність поневолених народів.

Ільдар Дадін народився 14 квітня 1982 року у містечку Желєзнодорожний, недалеко від імперської столиці. В дитинстві із сім’єю часто їздив у Татарстан, де проживали його близькі родичі. Навчався у московському державному інституті сталі і сплавів на економічному факультеті, потім перевівся на факультет металургії. Навчання не закінчив. Військову службу проходив в Анапі, потім у Владивостоці. Працював в банківських установах.

Починаючи із серпня 2014 року, Дадін року брав активну участь в одиночних протестних пікетах, через що неодноразово затримувався імперськими правоохоронними органами. В останній день адміністративного арешту, 30 січня 2015 року, був доставлений в Басманний суд москви, де його мали судити за акцію 5 грудня 2014 року на М’ясницькій вулиці на підтримку України, коли кілька активістів на кілька хвилин перекрили вулицю. При затриманні 6 серпня 2014 був побитий поліцією до крові. У підсумку, Дадін був засуджений на три роки за підтримку України і громадянську позицію. У вересні 2016 року Дадіна відправили відбувати покарання у виправну колонію в Карелії, звідки він через свого адвоката та дружину повідомив про те, що його піддали тортурам та побиттям співробітники колонії та особисто її начальник.

Організацією Amnesty International Дадін був визнаний в’язнем сумління. 24 листопада 2016 Європарламент закликав звільнити Дадіна.

22 лютого 2017 року вирок стосовно Дадіна було скасовано президією верховного суду росії, кримінальну справу припинено, за Дадіним визнано право на реабілітацію. 26 лютого Дадін вийшов на волю, пробувши в місцях позбавлення волі 1 рік та 2 місяці. Стаття, за якою його було засуджено, одержала неофіційну назву «дадинська». Після звільнення він продовжував брати участь у протестах і мітингах.

У березні 2022 року, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Ільдар переїхав із росії до Польщі, щоби потім воювати на боці України. У Польщі протягом року оформлював документи для участі у добровольчому батальйоні, потім приїхав в Україну та у червні 2023 року вступив до лав «Сибірського батальйону». Від грудня 2023 року воював у складі легіону “Свобода росії”.

Дадін був упевнений, що лише збройний опір може бути максимально ефективним у боротьбі з режимом путіна. «росія абсолютно злочинно, абсолютно необґрунтовано і несправедливо напала на Україну, здійснюючи при цьому масові та найжорстокіші злочини: вбивства, тортури, зґвалтування, страти, як проти гідних людей — захисників своєї країни, так і просто проти безневинних людей, не шкодуючи при цьому ні жінок, ні дітей, ні людей похилого віку. На мій погляд, єдиним ефективним способом, який залишився для порядної людини, щоб протистояти російським злочинам — це збройний опір», — наголошував Дадін у своїх коротких коментарях для медіа.

Українські ЗМІ часто називали Дадіна “російським опозиціонером та громадським активістом”. Так, він був дієвим опонентом путінського режиму, але не варто забувати той факт, що за походженням Дадін був татарином і ніколи не цурався цього походження. У його жилах текла кров давніх батирів — борців за свободу татарського народу. Саме тому коректніше і точніше було називати Дадіна саме “татарським громадським активістом і опозиціонером”.

Загинув Ільдар Дадін, як справжній лицар, у бою з російськими військами у Харківській області. Його коротке, але яскраве життя — зразок справжньої самопожертви та віри у свої ідеали. Водночас, Ільдар Дадін є чітким орієнтиром і прикладом для сотень тисяч представників поневолених народів, яких імперія перетворює на “гарматне м’ясо”: не варто гинути за інтереси своїх гнобителів! Краще перейти на світлу сторону правди і зі зброєю в руках боротись не лише проти путінського режиму, але й за звільнення своїх поневолених народів від імперського гніту.

Вічна Слава Великому Батиру Ільдару Дадіну!

Дякуємо тобі, славний сину вільного татарського народу!

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа