Останній день із Сверстюком

Сьогодні, на свято Введення в Храм Пресвятої Богородиці в Києві прощалися з Євгеном Сверстюком. У вестиб”юлі Дому Вчителя зібралися друзі, побратими учні та шанувальники Великого Світоча української Нації: Ольга Богомолець, Святослав Вакарчук, Ігор Юхновський, Володимир В”ятрович, Марія Бурмака, Мирослав Маринович, владики Борис Гудзяк та Богдан Дзюрах, Василь Овсієнко, Йосиф Зісельс, Семен Глузман, Іван Дзюба, Іван Драч, Дмитро Павличко, Михайло Ратушний, Іван Малкович, Олесь Шевченко, Євген Нищук, Віктор Рог і ще дуже – дуже багато чудових людей.

На екрані демонструвалася виставка фото з різних періодів життя Євгена Олександровича. Тарас Кампаніченко виконав декілька козацьких пісень, співав хор політв”язнів. На церемонію прибули представники влади: президент Порошенко і прем”єр Яценюк, мер Києва Віталій Кличко, екс-президент Віктор Ющенко з дружиною.
З прощальним словом виступили Мирослав Маринович, Володимир В”ятрович, Василь Овсієнко, Олесь Шевченко. Дуже вразила віршована переписка між Стусом і Сверстюком, в якій Василь Стус називає пана Євгена Совістю і Другом. Постараюся завтра роздобути ці вірші. Завершилася церемонія виконанням “Пливе кача” і “Вічная пам”ять”.
Поховали Сверстюка на Байковому кладовищі, сектор 33. Недалеко від побратимів по боротьбі Стуса, Світличного…
Незважаючи на мороз прощання було довгим і по-родинному теплим. Левко Лук”янеко, Семен Глузман, Василь Овсієнко……спогади, жаль, сум. “Чуєш, брате мій” і “Ще не вмерла Україна”….
Я вдячний долі, що міг провести в останню путь Людину, яку вважаю Взірцем та Вчителем Життя. На жаль, я познайомився з паном Євгеном лише 3 роки тому. На жаль, наші зустрічі були короткими, а його лекції, які я відвідав були не чисельні. Але кожна зустріч з паном Євгеном була великою школою. Школою людяності, духовності, любові до України. Україні буде не вистарчати Сверстюка…

Відео прощання на сайті Радіо Свобода
http://www.radiosvoboda.org/content/article/26725540.html

10846005_1540128259538371_738839668318963005_n

Oles Horodetskyy
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа