Особовий фонд Романа Бжеського передали в Архів ЦДВР

Архів Центру досліджень визвольного руху поповнився документами з особового фонду дослідника української історії, літератора Романа Бжеського. Одну з трьох його архівних колекцій зібрала та передала до Львова дружина історика Надія Бжеська.

Колекцію уже упорядкували та оцифрували, загалом вона налічує 48 документів та бібліотеку: 30 книг та 3 періодичних видання.

«Особливий інтерес становлять машинописи праць Романа Бжеського з історії України, теорії українського націоналізму, “Біла книга. Національна і соціальна політика совєтів на службі московського імперіалізму”, перевидана у 2008 році. Є кілька досліджень про Івана Мазепу, Лесю Українку, Миколи Хвильового, Леоніда Мосендза», — розповідає історик, архівіст Геннадій Іванущенко.

У цій архівній колекції зберігається також портрет Симона Петлюри, намальований Бжеським, його листування з поетом Леонідом Мосендзом. Є також різні критичні зауваги щодо окремих публікацій (зокрема, Енциклопедії українознавства за редакцією В. Кубійовича), листи про творчість Людмили Старицької-Черняхівської, Миколи Руденка та інших письменників, газетні вирізки про загибель Володимира Івасюка.

Фонд Романа Бжеського налічує ще дві архівні колекції. Одна з них — спогади і матеріали про часи Української революції 1917—1920 років — міститься в Чернігові та готується до друку. Інша колекція зберігається за кордоном у дочки Романа Бжеського пані Маргарити. Обидві колекції планують найближчим часом упорядкувати та передати до Архіву ЦДВР.

Архів Центру досліджень визвольного руху почав формуватися 2002 року і зараз налічує 34 фонди документів, а також колекції фоно-, фото- та відеоматеріалів. Загалом це понад 170 тисяч документів періоду 1930—2000-х рр. Комплектація архіву постійно поповнюється завдяки власній пошуковій роботі Центру, а також співпраці з українськими науковими осередками за кордоном. Оцифровані та упорядковані матеріали зі свого архіву ЦДВР викладає у вільному доступі на сайті Електронного архіву визвольного руху avr.org.ua.

 

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа