Організатори захоплення Будинку профспілок 2 травня 2014 року в Одесі будуть покарані

1 Скриншот відеосюжету

Про це заявив в ефірі місцевого телеканалу голова слідчого управління ГУ Нацполіції Сергій Пантелєєв, передає Укрінформ. Тоді на марш футбольних фанатів і проукраїнських сил напали проросійські активісти з вогнепальною зброєю. У ході масових заворушень загинули 48 людей, більше 200 були поранені. Більшість жертв загинули в Будинку профспілок.

Про те, хто стоїть за трагедією 2 травня в Одесі, слідчі органи чіткої відповіді не дають. Не коментують вони і документальне розслідування «2 травня. Московський слід» одеського телеканалу «Думська ТВ». У ньому журналісти стверджують, що той шабаш влаштували російські спецслужби і всі сліди ведуть до вищого керівництва РФ і людей, якими в Одесі керувала Москва.

За словами Сергія Пантелєєва, із січня по вересень поточного року групою слідчих проведено допити понад двохсот учасників подій та свідків. Слідство встановило організаторів захоплення Будинку профспілок в Одесі під час подій 2 травня. Тоді першим загинув у районі Грецької площі від кулі сепаратиста активіст «Правого сектору» Ігор Іванов, що працював юристом у Білгород-Дністровському і став десятником Євромайдану. Вже встановлено особу убивці євромайданівця Ігоря Іванова.

Подання щодо оголошення підозр ряду осіб, слідче управління скерувало для погодження в прокуратуру Одеської області. Дехто з підозрюваних затримані правоохоронцями раніше й перебувають у СІЗО. «Наприклад, одесит Сергій Долженков, громадянин РФ Євгеній Мефьодов, яких продовжують утримувати під вартою, доки триває судове слідство. Інших поки не взято під варту, в тому числі й особу, підозрювану в скоєнні убивства Іванова», – зауважив Сергій Пантелєєв. При цьому очільник слідчого відділу ГУНП в Одеській області відзначив, що підозрюваного у вбивстві Іванова вже оголошено в міжнародний розшук за скоєння іншого злочину.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П’ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакаулов і Мефьодов, перебувають у СІЗО. На попередніх засіданнях суду свідки підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях. За фактом подій різні правоохоронні органи України розпочали близько десяти кримінальних проваджень.

Нагадаю, що прем’єра відеосюжету «2 травня. Московський слід» відбулася в ефірі телеканалу «Думская ТВ» 13 вересня. Першим глядачем у студії став начальник Слідчого управління Національної поліції в Одеській області Сергій Пантелєєв. Він повідомив, що після передачі розслідування в Одесу в січні 2016 року були встановлені нові факти, які загалом відповідають матеріалам, зібраним журналістами.

Однак у представлених слідством матеріалах не названі московські призвідники кривавих подій 2 травня, які вимагали проголосити «Одеську народну республіку». Не фігурує там і прізвище Валерія Каурова, який зі своїми підручними із «православного крила Куликового поля» ініціював захоплення Будинку профспілок. Тож крапку ставити у цьому розслідуванні ще зарано.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа