Оприлюднено результати дослідження ефективності вакцини CoviShield/AstraZeneca, поставленої в Україну навесні

vaccine

У березні 2021 р. незалежна лабораторія «Інвітро» розпочала власне дослідження ефективності вакцини CoviShield/AstraZeneca. Наразі лабораторія отримала перші результати — показники імунного захисту після першої дози вакцини. Та оприлюднила проміжні висновки. Після перенесеної хвороби на нову коронавірусну інфекцію рівень антитіл є низьким, але вже перше щеплення його суттєво підвищує — до захисного і навіть вище. А у тих, хто до вакцинації не стикався зі збудником COVID-19, імунну відповідь на першу дозу CoviShield можна визначити як не дуже активну.

Коментує результати завідувач клініко-діагностичної лабораторії «Інвітро» Павло Набока:

  • На першому етапі дослідження усі співробітники нашою лабораторії, які вакцинувались від нової коронавірусної інфекції, були перевірені на предмет того, чи стикалися вони вже зі збудником COVID-19. Через місяць та через три місяці після введення першої дози CoviShield/AstraZeneca ми провели повторні аналізи, що показали, яка кількість антитіл сформувалась у кожного учасника дослідження.

З’ясувалось, що після перенесеної хвороби рівень імунного захисту є недостатнім. До того ж з часом він знижується, тож існує імовірність, що людина захворіє знову. При цьому через місяць після першого щеплення люди, які хворіли, незалежно від тяжкості, отримали дуже активну імунну відповідь. Їх рівень нейтралізуючих антитіл вже можна було визначити як достатній — настільки, щоб навіть говорити, що людина має захист від COVID-19.

У той же час, імунна реакція на перше щеплення у тих, хто до вакцинації не стикався з вірусом, була менш інтенсивною, майже низькою. Тобто їм обовязково потрібна друга, так звана стимулююча, доза вакцини, щоб вивести імунну відповідь на захисний рівень. Причому у терміни, чітко визначені виробником вакцини. Для CoviShield/AstraZeneca це від 1 місяця до 3-х. Тобто ті, хто щепилися у березні, обов’язково мають отримати другу дозу вакцини в червні, щоб не допустити зниження рівню захисних антитіл.

Слід також зазначити, що це дослідження стало можливим завдяки новому тесту світового лідера діагностики інфекційних захворювань компанії Abbott Diagnostics для кількісного визначення рівня нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG) до S-білка вірусу SARS-CoV-2. Цей тест дозволяє визначити саме у кількісному форматі антитільний, або гуморальний, імунітет до COVID-19. Попри певну інформаційну кампанію щодо недоцільності таких досліджень, на сьогоднішній день це єдиний доступний широкому загалу механізм об’єктивної оцінки реакції організму на контакт з вірусом. І дані нашого невеличкого наукового експерименту повністю співпали з результатами масштабного клінічного дослідження, ініційованого компанією Abbott Diagnostics в країнах Західної Європи, США та ін .

За словами Павла Набоки, через певний час після другого щеплення вже можна буде оцінити рівень імунного захисту кожної конкретної людини у відповідь на повний цикл вакцинації, а також рівень так званого колективного імунітету до COVID-19. Подальше дослідження незалежної лабораторії дозволить побачити, як довго тримається захисний рівень антитіл, чи змінюється він з часом — знижується або навпаки підвищується.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа