Оперативна обстановка на дипломатичному фронті станом на 10:00 29 березня

277467240_283651070612703_3231947185235064384_n

Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine інформує

Українська дипломатія продовжує працювати над повною ізоляцією РФ, зокрема у сфері енергетики, яка активно підживлює російську воєнну машину. Міністри енергетики країн Групи семи ухвалили відповідальне рішення, відхиливши вимоги Росії оплачувати рахунки за газ в рублях.
💬 Dmytro Kuleba: “Вітаю заяву міністра економіки та захисту клімату Роберта Габека щодо рішення Групи семи відкинути вимоги РФ про сплату за російський газ у рублях. Шантаж РФ є неприйнятним. Вдячний Франції, Німеччині, Італії, Японії, Сполученим Штатам, Великій Британії, Канаді та Європейському Союзу”.
☑️ Депутінізація світу
🔺 Північна Македонія 🇲🇰 висилає п’ятьох російських дипломатів за порушення Віденської конвенції. Вони мають покинути країну протягом п’яти днів.
🔺 Найвищі будинки у Ризі Z-Towers змінили назву на Zunda Towers у відповідь на негативну асоціацію з літерою Z, яку російська армія використовує як символ свого вторгнення в Україну.
🔺 Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) оголосив про закриття своїх представництв у Москві та Мінську через військове вторгнення Росії в Україну.
☑️ Ізоляція РФ
🔺 Національна авіакомпанія Шрі-Ланки SriLankan Airlines Limited із 28 березня припиняє польоти до РФ.
🔺Європейська Комісія закликає держави-члени негайно скасувати будь-які наявні схеми отримання громадянства за інвестиції та забезпечити наявність суворих перевірок для усунення ризиків, пов’язаних зі схемами отримання права на проживання, так само як і переглянути раніше видані “золоті паспорти”.
🔺 Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings більше не публікуватиме дані про суверенний рейтинг Росії.
🔺Уряд Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії 🇬🇧 ухвалив рішення призупинити співпрацю, що фінансується з державних коштів, у сфері досліджень та інновацій з російськими університетами та компаніями, які є стратегічно важливими для влади РФ.
🔺 Інвестиційний фонд Об’єднаних Арабських Еміратів Mubadala Investment Company призупиняє інвестиції у РФ.
☑️ Гуманітарна допомога
🔺 Американська благодійна організація United Help Ukraine впродовж кількох тижнів від початку війни зібрала понад 10 мільйонів доларів пожертв від американців, що буде витрачено на гуманітарну й медичну допомогу для України.
🔺 Зі Словенії до України прибула матеріально-технічна допомога загальною вартістю 163 тисяч євро.
🔺 Завдяки зусиллям громадської організації Razom for Ukraine у США було зібрано 20 мільйонів доларів від 60 тисяч приватних жертводавців.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа