ООН стурбоване приходом зими на окуповані Росією території

un-ua2(Женева, 15 листопада 2018 р.) В той час, коли температура на Сході Україні знижується до мінусової, мільйонам людей терміново потрібна гуманітарна підтримка в активному конфлікті, що триває, але все частіше залишається поза міжнародною увагою та перетворюється на забуту кризу. Про це говорила в Женеві Координатор системи ООН в Україні та Координатор з гуманітарних питань Оснат Лубрані.

Пані Лубрані провела брифінг для Держав-членів ООН щодо гуманітарних наслідків тяжкої гуманітарної кризи на сході України, де майже щодня гинуть або зазнають поранень цивільні громадяни. Вона закликала міжнародних донорів негайно збільшити фінансування для допомоги вразливим родинам під час тривалої та суворої зими. «Завдяки щедрій підтримці донорів цього року понад мільйон українців, які опинилися в найбільш уразливому становищі, отримали життєво необхідну допомогу та захист. Але наразі гуманітарне фінансування не відповідає потребам», – зазначила Оснат Лубрані. Гуманітарні організації намагаються якнайшвидше надати допомогу у підготовці населення до холодів, що охоплюють країну протягом зимових місяців.

Гуманітарні працівники надають людям житло, засоби до існування, продукти та грошову підтримку, а також покращують доступ до медичних послуг та освіти. Проте План гуманітарного реагування на 2018 рік профінансовано лише на 36 відсотків.

«Дефіцит коштів означає, що основні життєві потреби мільйонів чоловіків, жінок та дітей залишаться незадоволеними, – попередила Оснат Лубрані. – Я закликаю Держави-члени ООН продемонструвати солідарність із людьми, які мешкають на сході Україні, та допомогти їм пережити холодну зиму. Ситуація ускладнюється через значні потреби в таких секторах, як психічне здоров’я, допомога у зв’язку з психологічними травмами, захист, протимінна діяльність, житлові потреби, охорона здоров’я, засоби до існування, вода, санітарія та гігієна».

Понад 1,1 мільйона цивільних перетинів «лінії розмежування» реєструється щомісяця. «Лінія розмежування» простягається на понад 427 кілометрів, що дорівнює довжині французько-німецького кордону. Цивільні громадяни часто змушені чекати в довгих чергах у невідповідних умовах, що принижують їхню гідність, та наражатися на ризики, пов’язані з бойовими діями та мінами. Люди змушенні перетинати «лінію розмежування», щоби підтримувати родинні зв’язки та отримувати доступ до основних послуг. «Я високо оцінюю зусилля, які докладаються для покращення умов перетину на контрольних пунктах, але багато що ще треба зробити по обидва боки («лінії розмежування») протягом цієї суворої зими», – підкреслила Оснат Лубрані, звертаючи увагу на брак відповідної інфраструктури водопостачання та санітарії, а також пунктів обігріву на контрольних пунктах.

Тисячі порушень режиму припинення вогню реєструються щомісяця. Через обстріли, снайперський вогонь та міни на сході Україні продовжують гинути та зазнавати травм мирні громадяни.

З 2014 року понад 3 000 цивільних осіб втратили життя. Критично важлива цивільна інфраструктура також зазнала серйозних пошкоджень. «Тільки цього року було зареєстровано понад 73 інциденти на об’єктах критично важливої інфраструктури водопостачання та водовідведення. Якщо обстріли продовжаться протягом зимового періоду, виникнуть серйозні проблеми з системою опалення. Крім того, через часті припинення водопостачання зростає ризик спалаху інфекційних захворювань», – пояснює пані Лубрані, зазначаючи взаємозалежність зношених систем водопостачання та опалення.

«Відповідно до норм міжнародного гуманітарного права цивільне населення та об’єкти критично важливої цивільної інфраструктури повинні бути захищені, адже вони – не мішень», – підсумувала пані Лубрані.

www.un.org.ua

На жаль, у звіті про гуманітарне становище цивільного населення нічого не говориться про те, звідки взялася “лінія розмежування”, кого вона розмежовує, хто є агресором і що може зробити ООН для припинення цієї ситуації. Еге ж, ми знаємо, що в теперішньому стані ООН – не може нічого. Україна повинна покладатись на власні сили.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа