Олег Баган: «Донцов був не просто публіцистом та ідеологом, а мислителем і стратегом»

23 квітня в Спілці письменників України відбулася презентація збірок творів одного з найвідоміших ідеологів українського націоналізму Дмитра Донцова та зустріч з їх упорядником істориком, публіцистом, директором Науково ідеологічного центру імені Д.Донцова Олегом Баганом. Зустріч була організована за сприяння Конгресу Українських Націоналістів.

Перед початком презентації до гостей звернулися голова КМО КУН Володимир Манько та представник білоруської національної опозиції В’ячеслав Сівчик. Вони наголосили на актуальності праць Донцова в нинішню добу як для України, так і для Білорусі, яка переживає період жорсткої денаціоналізації – на зразок тієї, що переживала й наша країна в 20 столітті.

Потім слово взяв Олег Баган, який заглибився в передісторію появи збірок, розповів про творчу спадщину та життя й боротьбу Донцова.

«На жаль, про Донцова зараз ширяться багато хибних чуток, що ніби то його не сприймали, що він мав конфлікт навіть з націоналістичним середовищем. Втім, не можна плутати конфлікти з полемікою. Донцова надто спримітизували. Про нього не можна казати тільки як про публіциста чи ідеолога. Він був значно більшим – він був мислителем, геополітиком, стратегом. Його творами зачитувалися, зокрема й ті, кому приписують конфронтацію з Донцовим», – так відгукнувся Баган про життєвий шлях і творчість цього визначного українця.

Історик детально розповів про нововидані збірки творів Донцова. Цього разу він презентував «Літературну есеїстику», перші два томи з запланованого десятитомника творів та збірник «Національні лідери Європи».

Говорячи про «Літературну есеїстику», упорядник зазначив, що в неї входять праці так званого «вісниківського періоду» творчої діяльності Донцова, це – 20-30-і роки, а також три збірки повоєнного часу: «Правда прадідів великих» (1952), «Поетка вогненних меж: Олена Теліга» (1953) і «Туга за героїчним» (1953).

Детальніше зупинився Баган на збірці «Національні лідери Європи», в якій подані ідеологічні портрети відомих європейських політичних лідерів консервативного та націоналістичного спрямувань, серед яких – перший італійський прем’єр Каміло Кавур, диктатор Іспанії Франсіско Франко, ірландський революціонер О`Коннел, відомий німецький полководець часів Наполеонівських війн Блюхер, французький діяч Густав Ле Бон та багато інших.

Говорячи про цю збірку, Олег Баган пригадав, як свого часу Дмитро Донцов, проаналізувавши діяльність політиків ряду європейських країн, казав, що українцям бракує характеру, що пасивність, безвідповідальність зводили нанівець досягнення, які наш народ здобував у визвольній боротьбі чи державотворенні.

«У Донцова варто повчитися того, як бути принциповою, ідейною, і водночас цілеспрямованою особистістю. Ви будете відкривати його в дуже несподіваних ракурсах – як журналіста, культуролога, етнопсихолога, естета, критика», – зазначив дослідник.

Також історик зазначив, що в планах видати інші праці Донцова, зокрема, «Націоналізм».

Сергій Багряний, УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа