Ой, був та нема ще одного пам’ятника Леніну на Одещині

Схоже, що в ці святкові дні добряче загуляли комуністи Одещини, а разом із ними і правоохоронці, які мали повсюдно недремно охороняти пам’ятники Леніну. Ще 3 січня в селі Андрієво-Іванівка височів Ілліч, вказуючи правицею вірний шлях у світле комуністичне майбутнє, а серед ночі раптом звалився зі свого п’єдесталу. Голова сільради, побувавши на вулиці Леніна, виявив на землі біля приміщення «Центру дозвілля» монумент, який при падінні розвалився на дві частини, і тут же зателефонував до Миколаївського райвідділу міліції.

Там, мабуть, зітхнули з полегшенням, що одним кам’яним ідолом стало менше, тож і об’єктів для охорони тепер поменшає. Але, як належить, розпочали кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.298 КК України (нищення, руйнування чи псування пам’яток історії або культури), відповідальність за який передбачена у вигляді позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Хоч ще не з’ясовано, чи був той тиражований на конвеєрі бетонний Ленін цінною пам’яткою історії та культури, а вже шукають того, хто звалив монумент, і ладні покарати його.

Перед цим невідомі 9 грудня 2013 року розбили на друзки пам’ятник Леніну, встановлений у парку біля клубу залізничників у місті Котовську Одеської області. Про винуватців скоєного повідомлень поки що немає. Та чи й можна засуджувати тих, хто нині прагне звільнити Україну не лише від окупаційних символів, а й від колоніального сприйняття світу, совкового мислення. Не зважаючи на всі потуги червоних та їхніх поплічників – регіоналів зберегти ідолів комунізму, неоголошена війна з їхніми улюбленими пам’ятниками триватиме. Як кажуть, далі буде…

Сергій Горицвіт

На світлині: так виглядав пам’ятник Леніну в Андрієво-Іванівці до 4 січня 2014 року.

Ой, був... Фото Так виглядав пам’ятник Леніну в Андрієво-Іванівці до 4 січня 2014 року

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа