Офіційно опублікувано перелік релігійних організацій, які мають вказати підпорядкованність Росії

Сьогодні, 26 січня 2019 р., офіційне видання «Урядовий кур’єр» опублікувало рішення Міністерства культури про перелік релігійних центрів, що підпадають під дію Закону України щодо перейменування релігійних організацій, центри який знаходяться у країні-агресорі.Усього фахівцями Департаменту з питань релігій та національностей Мінкульту було виявлено 5 релігійних центрів, які підпорядковуються центрам у країні-агресорі:

  1. Російська Істинно-Православна Церква (РІПЦ).
  2. Древлеправославна поморська церква (ДПЦ).
  3. Українська православна церква (УПЦ).
  4. Руська древлєправославна церква (РДЦ Новозибківська згода).
  5. Руська православна старообрядницька церква (РПСЦ).

Повний перелік усіх релігійних організацій, яким треба змінити назву доступний тут. Незабаром буде опубліковано повний текст релігієзнавчої експертизи.

Відповідно до Закону релігійним об’єднанням (єпархіальні управління, монастирі, синодальні установи, братства тощо) дається 4 місяця на перереєстрацію назви, а громадам 9 місяців. У разі відмови у реєстрації статут такої релігійної організації втрачає свою чинність у частині офіційного найменування.

Нагадаємо, що відповідний законопроект було ухвалено Верховною Радою України 20 грудня 2018 року. Вже через 2 дні президент Петро Порошенко його підписав, 26 грудня Закон набув чинності. Відповідно до перехідних положень Державному органу у справах релігій у місячний строк треба було здійснити релігієзнавчу експертизу та визначити релігійні організації, які підпадають під дію цього Закону.

У самому нормативному акті міститься три ознаки підпорядкування центру у країні-агресорі:

  • У статуті української релігійної організації є згадка про те, що вона підпорядкована закордонному центру.
  • У статуті закордонного центру є згадка, що йому підпорядкована релігійна організація в Україні, а також право цього закордонного центру ухвалювати рішення, які будуть обов’язковими для української релігійної організації.
  • У статуті закордонного центру є згадка про те, що до його керівного органу входить представник української релігійної організації.

Джерело: cerkvarium

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа