Офіційно: ДБР затримало підозрюваного у вбивстві Юрія Вербицького та викраденні і катуванні Ігоря Луценка

dbr

Слідчі Управління з розслідування злочинів, вчинених у зв’язку з масовими протестами у 2013-2014 роках, Державного бюро розслідувань, спільно з Департаментом карного розшуку Нацполіції та Офісом Генерального прокурора затримали підозрюваного у викраденні і катуванні активістів Євромайдану Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, та вбивстві останнього.
Затриманий підозрюється в незаконному позбавленні волі або викраденні людини (ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу України), катуванні (ч. 2 ст. 127 Кримінального кодексу України) та умисному вбивстві заручника або викраденої людини, вчиненому за попередньою змовою групою осіб (п. п. 3, 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України).
З квітня 2014 року підозрюваний перебував у міжнародному розшуку, у зв’язку з чим йому було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.
Правоохоронці встановили місцезнаходження особи та з’ясували, що у 2015 році він отримав паспорт громадянина України на інше ім’я. Завдяки експертам Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз СБУ, особа підозрюваного була швидко ідентифікована.
Слідством встановлено, що група із 9 «тітушок», до якої увійшов підозрюваний, організована за вказівкою представників владних структур, за грошову винагороду погодились викрадати та залякувати активних учасників Євромайдану. Близько 04:00 21 січня 2014 року ці особи викрали з Олександрівської клінічної лікарні м. Києва активістів Ігоря Луценка та Юрія Вербицького. Потерпілим були завдані численні тілесні ушкодження, катування та знущання. Викрадачі зв’язали активістів, вдягли на їх голови поліетиленові пакети та вивезли у Бориспільский район Київської області. В результаті травм та переохолодження Юрій Вербицький помер в полі неподалік від автомобільної траси.

VerbyckiYuri
Наразі вирішується питання про обрання затриманому запобіжного заходу за його безпосередньої участі.
У кримінальному провадженні за фактом створення злочинної організації, викрадення та катування активістів Майдану вже повідомлено про підозру 11 особам, які перебувають у розшуку, а також триває робота по встановленню інших співучасників злочинних дій.
У разі доведення вини, підозрюваному загрожує позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа