Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) опублікував Звіт про Крим

Cьогодні Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) опублікував Звіт про діяльність з попереднього вивчення (попереднього розслідування) за 2019 рік.

Видається, що для нас найцікавішими положеннями є наступні:

1. Кваліфікація ситуації у Криму: однозначно наявний стан окупації, тобто міжнародного збройного конфлікту (п. 270). Позиція Офісу Прокурора МКС щодо кваліфікації ситуації в Криму є чіткою і однозначною.

2. Кваліфікація ситуації на Донбасі: Офіс Прокурора МКС залишається на позиції паралельної кваліфікації збройного конфлікту на Донбасі (і міжнародний збройний конфлікт, і неміжнародний збройний конфлікт) (п. 266). НМЗК – не пізніше 30 квітня 2014 року; МЗК – не пізніше 14 липня 2014 року. Офіс Прокурора МКС продовжує аналізувати чи здійснювала/здійснює РФ загальний контроль над антиурядовими організованими збройними групами на Донбасі з метою з’ясувати, чи існує на Донбасі один єдиний міжнародний збройний конфлікт.

3. У зв’язку з можливістю наявності різних кваліфікацій ситуації на Донбасі, Офіс Прокурора МКС щодо ситуації на Донбасі аналізував відповідні положення статті 8 Римського статуту, які стосуються як МЗК, так і НМЗК (п. 277).

4. Найшвидше, під час попереднього вивчення (попереднього розслідування) ситуації на Донбасі збройний конфлікт там не буде остаточно кваліфікований і це робитиме вже інший підрозділ Офісу Прокурора на етапі вже повноцінного розслідування.

5. Офіс Прокурора подає перелік можливих злочинів проти людяності та воєнних злочинів, вчинених під час окупації Криму та збройного конфлікту на Донбасі (пп. 272, 273, 279, 280).

6. Офіс Прокурора наразі займається питанням прийнятності справ, тобто, по суті питанням аналізу комплементарності. Це вже робота над останньою третьою фазою попереднього вивчення/попереднього розслідування. Метою цієї роботи в 2020 році буде досягти можливості Прокурора дійти вивновку щодо відкриття повноцінного розслідування ситуації в Криму та на Донбасі.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа