Одесити за відставку мера з російським паспортом Труханова

Одеська обласна державна адміністрація, яку очолює Міхеїл Саакашвілі, звернулася до президента Петра Порошенка і правоохоронних органів із проханням невідкладно провірити достовірність інформації з «панамського архіву» про мера Одеси Геннадія Труханова.

1 Одесити за відставку Труханова

Як стало відомо, за даними міжнародного журналістського розслідування, у Труханова російське громадянство. Інформація про це була оприлюднена Міжнародним консорціумом журналістських розслідувань 3 квітня, внаслідок витоку документів із панамської компанії Mossack Fonseca – однієї з найбільших реєстраторів офшорних фірм. Наступного дня, 4 квітня, заступник голови Одеської обласної державної адміністрації з посиланням на офіцерів СБУ заявив, що 29 депутатів міської ради також мають російські паспорти.

Одеська «Свобода» зажадала перевірити громадянство міського голови та депутатів міської ради, а на момент розслідування – призупинити їх повноваження. Адже згідно ст. 19 Закону України «Про громадянство» добровільне набуття громадянином України громадянства іноземної держави є підставою для втрати громадянства України. А відповідно до ст. 9 Закону «Про місцеві вибори» обраним має право бути тільки громадянин України, а не іноземний громадянин.

Звинувачується міський голова Одеси і в більш серйозному правопорушенні. Мова йде про «участь безпосередньо і через афільованих осіб у створенні на території Панами і Британських Віргінських островів офшорних компаній, які виконували ремонтні й інші роботи за рахунок коштів бюджету Одеси». Ці компанії контролюють більше двох десятків підприємств в Україні. Лише пов’язана з мером група РОСТ за останні чотири роки заробила на державних тендерах більш як 2 млрд. грн.. У зверненні до глави держави відзначається, що «підтвердження інформації свідчитиме про грубі порушення Конституції, антикорупційних, виборчих та інших актів законодавства України». ОДА ж «зобов’язується негайно оповіщати одеситів і жителів області про результати перевірки достовірності розповсюджених даних».

Сам Геннадій Труханов у коментарі українським ЗМІ спростував інформацію про своє російське громадянство і пов’язані з ним офшорні компанії на Віргінських островах. Він заявив, що ця інформація – «потік брехні й невдалий першоквітневий жарт».

А ось депутат Одеської міськради, в.о. заступника одеського губернатора Саша Боровик, припускає, що через офшорний скандал політична кар’єра Геннадія Труханова закінчиться. Саша заявив, що «про це в Одесі практично завжди знали, але вперше інформація обнародувана системно, з документами, названі імена, показано, що всі угоди вкладалися на російський паспорт – це вибух». Боровик пообіцяв зробити все можливе, щоб мер Одеси був покараний за свої злочини. На його думку, «в демократичному суспільстві цей скандал зумовив би за собою негайну відставку мера Одеси». «Але ми поки що тільки наближаємося до демократії. Не хотілося б, щоб цю справу зам’яли», – додав Боровик. Він висловив сподівання, що одесити підключаться до боротьби за покарання Труханова.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа