Одесити вийшли на віче за призначення Давіда Сакварелідзе генпрокурором

В Одесі біля будівлі облпрокуратури 30 березня відбулося народне віче на підтримку звільненого напередодні з посади заступника генпрокурора Давіда Сакварелідзе. В акції взяло участь більше трьохсот чоловік. Вони назвали відставку соратника одеського губернатора Міхеїла Саакашвілі «замовленням мафії» і виступили з вимогою ув’язнити екс-генпрокурора Віктора Шокіна і нардепа Сергія Ківалова.

1 Віче біля Одеської облпрокуратури

Сам же Сакварелідзе подякував одеситам за підтримку в своєму Facebook. «Спасибі всім одеситам, які сьогодні вийшли на підтримку правди і справедливості! Перемога за нами!!!», написав там Давід. А потім, виступаючи перед учасниками віче, він сказав: «Гаряче улюблені мною вільно мислячі одесити, чи не здається Вам, що прийшов час показати, що нас-більшість?!! Показати, хто повинен бути господарем в своєму місті? !!! Доведемо владі, що не перевівся вільний одеський дух – нас багато, і ми переможемо!».

Влаштована громадськими організаціями «Правого сектору», «За всю Одесу», «Демальянсу», «Самооборони», «Автомайдану» акція була направлена на підтримку петиції, створеної на сайті Президента України, – з вимогою призначити Сакварелідзе генпрокурором України. На цей час петиція зібрала більше тисячі підписів.

В руках учасники віче тримали плакати з написами «Сакварелідзе – генпрокурором!», Одеса за Сакварелідзе!», «Ми не раби, раби не ми», «Ні клановій політиці Ківалова!». Виступаючі біля відкритого мікрофону вимагали призначити Сакварелідзе генеральним прокурором. На думку активістів, він єдиний, хто в одеській прокуратурі може протистояти корупційній машині влади.

«Ми повинні відстояти кандидатуру Сакварелідзе. При всіх мінусах у його роботі, він все ж один із небагатьох, хто може боротися з корупцією, і з тими людьми, які засіли в міськраді й називають нас, одеситів, шизофрениками. Вони вже в печінках у нас сидять», – каже отаман Чорноморського гайдамацького з’єднання Сергій Гуцалюк.

«Два роки тому Одеса вийшла на мегамарш. Ми показали всім і собі, що нас багато, що Одеса – це українське місто. Сьогодні ми зібралися, щоб сказати своє ні «договорнякам» влади. А ще ми зібралися, щоб сказати так Сакварелідзе», – заявив ще один із учасників акції.

Виступаючі вимагали, щоб президент не просто повернув екс-прокурора області на його робоче місце, а призначив саме його генеральним прокурором України. Вони також заявили, що не вірять у те, що Петро Порошенко не погоджував рішення про відставку Сакварелідзе. Серед тих, хто не повірив словам глави держави, був і заступник губернатора області Саша Боровик. «Мені не віриться, що президент не знав про це рішення, – заявив він. – Вся наша команда відчувала дуже серйозний тиск і спротив. Із дня приходу, нам намагалися заважати всіма способами. Давіда спочатку довго не затверджували на посаді, потім гальмували процес затвердження його замів, а як тільки він почав розкопувати серйозні справи, його тут же зняли». При цьому Саша Боровик запевнив, що їхня команда не має наміру так просто здаватися, і вони не збираються кинути розпочату справу.

Корумповану ж українську прокуратуру не можна реформувати, її слід ліквідувати. До такого висновку прийшли учасники народного віче в Одесі.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=eFhN87hHnOY

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа