Одесити вшанували пам’ять Героїв Крут молебнем і ходою

1 Марш на честь пам’яті героїв Крут

В Одесі на честь Героїв Крут представники патріотичних організацій 29 січня пройшли маршем у центрі міста. В акції взяли участь активісти «Свободи», «Правого сектору», «Самооборони Одеси» та громадянського корпусу «Азов», всього близько двохсот чоловік. Маршрут пролягав від пам’ятника Шевченку до Дюка близько силових відомств – обласного управління поліції і прокуратури.

По дорозі учасники скандували патріотичні гасла, били в барабани, палили фаєри та факели. Біля обласної прокуратури відбувся невеликий мітинг, на якому учасники маршу нагадали законникам, що влада  – не назавжди і пообіцяли контролювати дії поліції і не допускати політичного переслідування своїх соратників. Деякі учасники заявляли, що прийдуть до влади в країні, скинуть «внутрішню хунту», посадивши всіх тих, хто виступає проти української державності.

Біля пам’ятника Дюку відбувся молебень у пам’ять Героїв Крут та АТО. Марш проходив у супроводі поліції і Нацгвардії. Будь-яких інцидентів під час ходи не сталося.

Цього ж дня на вулиці Пастера біля будинку, в якому жили відомі громадсько-політичні діячі Іван Липа і його син Юрій Липа, відбувся мітинг, присвячений Дню пам’яті Героїв Крут. У ньому взяли участь представники мерії,  облдержадміністрації, громадськості, духовенства, студенти училища мистецтв і культури, учасники АТО. Єпископ Одеський і Балтський УПЦ Київського Патріархату Владика Марк, виступаючи перед присутніми, сказав: «Сьогодні ми живемо в епоху історії, яку започаткували мученики Крут. Ми віримо, що їхня смерть не була даремною. Вони стали ангелами. Тому що вони віддали своє життя заради правди, а де правда, там є Бог. Вони віддали життя за свій народ, за віру, за свою церкву, свого батька і матір, за свою мову. Будемо сьогодні гідними українцями, не зганьбімо пам’ять мучеників Крут і тих українців, які віддають своє життя на Сході нашої батьківщини».

 Глава Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі, згадавши про Крути, 29 січня написав на своїй сторінці у Facebook: «Кажуть, історія циклічна. Сьогодні у 1918-му 300 студентів вийшли на вірну смерть проти 4000 армії тільки з однією метою – врятувати Україну». Водночас губернатор Одещини нагадав і про побиття студентів на Майдані. «У 2013 знущання над студентами стали початком подій на Майдані. Два роки тому багато політиків, які зараз при владі, голосно обіцяли народу не зрадити їх інтереси, але на ділі ці обіцянки виявилися лише порожніми словами. Чого б це не коштувало, ми завершимо розпочате героями Крут і Майдану: врятуємо і поставимо на ноги Україну», – зазначив Міхеїл Саакашвілі.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=L9B2uigCSFc

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа