Одесити провели народне віче на знак солідарності з кримськими татарами

В Одесі, як і в інших українських містах, 18 травня пройшли меморіальні заходи з нагоди 72-ї роковини депортації кримськотатарського народу. Хоч і дощило, та близько двохсот одеситів зібралися на Приморському бульварі біля пам’ятника Дюку, щоб вшанувати пам’ять кримських татар, що постраждали від депортації 1944 року. Учасники акції утворили зі свічок карту України із гербом кримських татар тарак-тамгою. Під час акції представники ісламського і християнського духовенства Одеси провели спільний молебень.

Одесити провели народне віче на знак солідарності з кримськими татарами_html_4932c50f

«Незважаючи на те, що більшість України християнська, а кримські татари – мусульмани, ми сьогодні солідарні з нашими братами. У ХХ столітті було два монстри – фашизм і комунізм. Кримські татари постраждали від диявольського монстра комунізму. На жаль, зараз кримські татари страждають від його нащадка, який абсолютно свідомо заявляє про те, що він є наступником і продовжувачем усіх тих диявольських дій, які робилися з кримськими татарами і не тільки з ними. На моє глибоке переконання, на татарах тренувалися. Їм просто не вистачило духу і сил зробити те ж саме з нами, з українцями», – зазначив капелан і священик Української греко-католицької церкви Олександр Смеричинський.

Одесити провели народне віче на знак солідарності з кримськими татарами_html_1bf3ec3b

Під час акції прозвучала пісня «1944» переможниці «Євробачення-2016» Джамали, присвячена депортації родини співачки із Криму в середині минулого століття. Завершилося віче виконанням державного гімну України. Своїм народним віче одесити разом з усім народом заявили, що Крим – це Україна.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа