Одесити дружно і весело виступають проти ставленика Шокіна – Миколи Стоянова

Нинішнього року в Одесі одночасно і достроково стартували дві гуморини. Одна традиційна з фестивалем «Комедіада», з «Клоун-марафоном», в якому цього разу беруть участь 25 колективів із 12 країн світу. А другу гуморину ініціював тепер вже екс-генпрокурор України Віктор Шокін, який за кілька годин до своєї відставки звільнив з роботи прокурора Одещини Давіда Сакварелідзе і призначив на цю посаду ставленика олігарха Коломойського Миколу Стоянова.

У відповідь на таке рішення жителі Одеси провели під стінами обласної прокуратури віче на підтримку звільненого реформатора Давіда Сакварелідзе і на знак протесту проти призначення на посаду прокурора Одеської області Миколи Стоянова. В акції взяли участь більше трьохсот активістів «Правого сектору», «За всю Одесу», «Демальянсу», «Самооборони», «Автомайдану», «Азову». Вони назвали відставку соратника одеського губернатора Міхеїла Саакашвілі «замовленням мафії» і виступили з вимогою ув’язнити екс-генпрокурора Віктора Шокіна і нардепа Сергія Ківалова.

1 Микола Стоянов і Давід Сакварелідзе - такі різні обличчяМикола Стоянов і Давід Сакварелідзе – такі різні обличчя

Тоді ж член партії «Демократичний альянс» Павло Паламарчук оголосив: «Вирішили 31 березня розпочати безстрокову акцію протесту проти призначення Стоянова і за проведення прозорого конкурсу на посаду генерального прокурора». Але фактично ця анонсована акція розпочалася ще 30 березня. Активісти під вечір встановили перед будівлею прокуратури намети і генератор, завалили вхід покришки і приготували каністри з бензином. На дереві обладнали імпровізовану шибеницю, повісивши на ній опудало з табличкою «народна люстрація». Активісти мають намір блокувати роботу обласної прокуратури доти, доки не буде відставки Миколи Стоянова з посади.

Одесити дружно і вес_ело виступають проти_ ставленика Шокіна –_ Миколи Стоянова

Коментарі до цієї події не забарилися. Одеський художник Олександр Ройтбурд, побувавши на акції, іронічно написав на своїй сторінці в Facebook: «Ось товариш Фелікс Мешбейн діло каже: Колю Стоянова замість Давіда призначили, тепер замість Міхо треба Ігоря Маркова (Марадону) запросити. Гуляти так гуляти… А що, логічно, можуть і призначити. Але тоді замість Порошенка слід одразу призначати Януковича. Хоч призначати мабуть будуть Гончаренка. Він молодий, талановитий. І вигідно відрізняється від Марадони тим, що швидко навчився правильно реагувати на український прапор. Уміє розковано під ним стояти. І навіть може проспівати гімн України якщо потрібно».

2 Віче біля Одеської облпрокуратури

Одеська обласна організація ВО «Свобода» розцінила поновлення Миколи Стоянова на посаді прокурора області як реванш кримінально-олігархічного режиму Януковича. «Замість того, щоб призначати на посади в прокуратурі українських патріотів, які роками борються проти сваволі влади, викривають корупційні схеми, в суспільстві продовжують поширювати думку, що нібито українці не здатні керувати у власній державі й тому без іноземців не обійтись. Така позиція є відвертим нав’язуванням комплексу неповноцінності та підривом незалежності держави», мовиться у заяві свободівців.

А о восьмій ранку 31 березня Дмитро Вічик у соціальних мережах повідомив: «Наш друг Доцент‬ (активіст Микола Доценко) читає свої вірші, Саша Боровик знімає на телефон, поліція аплодує! Нас близько 30! Слава Україні!». Лави протестуючих швидко зростають. Усі чекають на появу губернатора області Міхеїла Саакашвілі, який ось-ось має повернутися із Києва.

Напередодні в ефірі телеканалу «112 Україна» голова Одеської ОДА Міхеїл Саакашвілі повідомив: «Сьогодні прокурором Одеської області, через день після того, як президент України прийняв Сакварелідзе, обіцяв відновити його на посаді й полетів в Америку, через пару годин урочисто представили прокурором Одеської області Миколу Стоянова. Хто такий Стоянов? Це символ, найвідчайдушніший, наймерзенніший символ корупції, який може бути в Україні. Це мультимільйонер, старий прокурор, який був замішаний у всіх справах про рекет, вимагання, кришування, підтримку сепаратизму».

До цього Міхо додав: «Я завтра поїду в Одесу, буду мобілізувати громадськість. Я не збираюся це ковтати. Ті, що його призначили, повинні бути покарані. Я ще мушу поговорити про це з президентом. Коли він був у повітрі, я намагався з ним зв’язатися. У цій країні подібні речі узгоджуються з президентом. Зараз вони мотивують, що це було судове рішення. Мені хочеться вислухати думку президента відносно цього».

А поки що акція триває. Люди обіцяють не пустити Стоянова навіть на поріг прокуратури. А його призначення вони вважають знаком, що 1 квітня прийшло в Одесу достроково.

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=vgdIr2JoHvg

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа