Одесити викрили «липових» учасників АТО у погонах

Цей факт я міг оприлюднити ще зо два місяці тому, але для такого звинувачення тоді ще не було офіційного підтвердження. Тим не менш, активісти одеського Євромайдану та «Ради громадської безпеки» на чолі зі своїм лідером Марком Гордієнком 20 січня приїхали на бронемашині БРДМ на пікетування обласного управління міліції з наміром «люструвати по-деськи» начальника управління внутрішньої безпеки Ігоря Пустовіта.

Як повідомив тоді Марк Гордієнко, Пустовіт ухиляється від люстрації, прикриваючись статусом учасника АТО. Він якимось незбагненним чином умудрився майже два місяці прослужити в зоні АТО і одночасно перебувати на своєму робочому місці в Одесі. Документально засвідчено, що «підполковник міліції Пустовіт Ігор Миколайович знаходився і виконував службові завдання на території проведення АТО в період з 28.07.2014 по 28.08.2014 і з 16.09.2014 по 16.10.2014, згідно з наказом керівника АТО на території Донецької і Луганської областей генерал-лейтенанта Пушнякова А.С. від 05 грудня 2014 року № 90, пункт 4.3». Невже у стража правопорядку, покликаного виявляти перевертнів у погонах, у самого совість не чиста, і він у такий спосіб вирішив убезпечити себе від загрози люстрації? Відповідь на це запитання активісти сподівалися отримати від самого чиновника. Але того не виявилося на робочому місці.

Коли ж наступного разу майданівцям удалося зустрітися з Ігорем Пустовітом, вони так і не почули від нього відповіді на запитання, скільки все-таки тривали його відрядження в зону АТО. «Є у Пустовіта тесть, який займає досить цікаву посаду — заступника керівника федеральної податкової служби Росії. Але нас цікавить не те, хто у нього зять чи кум, а посвідчення воїна АТО, яке він отримав, щоб уникнути люстрації. Якби він героїчно там відслужив, то запитань не було б. Але людина приїхала на добу, на другий день повернулася, а їй зарахували, що вона служила там. Так негоже діяти. Це цинічно», – каже Марк Гордієнко.

Поки що всі виявлені факти активісти виклали у листі міністру внутрішніх справ Арсену Авакову і зажадали провести службове розслідування, а про результати поінформувати громадськість.

Спливав час, а відповіді від МВС не було. Лише 13 березня прес-служба прокуратури Одеської області нарешті повідомила, що «відкрито кримінальне провадження за ч.3 ст.191 і ч.1 ст 366 (привласнення майна шляхом зловживання становищем; службове фальшування). Установлено, що керівник підрозділу міліції в чині підполковника і його підлеглий, діючи за злочинним зговором, внесли завідомо недостовірні дані в документи про їхнє відрядження в зону АТО. Внаслідок цих дій співучасники присвоїли 25 тисяч гривень премій і грошей на відрядження. Як виявилося, вказані особи не не брали участі в антитерористичній операції і бойових діях – лише доставляли в Луганську область співробітників підрозділу, що беруть участь в АТО. Керівникові уже об’явили про підозру у скоєнні даного злочину. Слідство триває».

Для довідки. Частина 3 статті 191 передбачає покарання у вигляді обмеження свободи на строк від трьох до п’яти років або позбавлення свободи на строк від трьох до восьми років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Злочини, що кваліфікуються за частиною 1 статті 366 Карного кодексу України, караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів прибутків громадян або обмеженням свободи на строк до трьох років з позбавленням права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нині активісти «Ради громадської безпеки» чекають результатів розслідувань та вердикту, який має винести Феміда. Однак за словами Марка Гордієнка, вони не відступлять до тих пір, доки не буде люстровано «липових» перевертнів у міліцейських погонах і їхній покровителів.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа