Одесити організували “Марш западенців”. Перший западенець – Дюк Рішельє

Одесити таки-да – западенці

Отак, користуючись колоритним одеським словечком «таки-да», що рівноцінне подвійному підкресленню сказаного, відповіли 9 лютого жителі міста очільникам Одеси, яким уже з переляку всюди ввижаються западенці. До них губернатор Микола Скорик зарахував і одеських майданівців, обізвавши їх екстремістами. Це за його підтримки 8 листопада бандитські загони підкуплених «тітушків» вкупі зі сталіністами, комуністами і всілякою українофобською потолоччю влаштували під прапорами Росії так званий «марш антифашистів». А вже наступного дня одеський Євромайдан дав гідну відповідь на цю провокаційну витівку місцевої влади.

Розпочали цей день майданівці зі своєрідної розминки, влаштувавши «Мовчазну ходу» без гасел і плакатів, а лише з білими транспарантами. Це було нагадування про цензуру, замовчувані режимом репресії, арешти й убивства. Після цього всі відвели душу, оглянувши чудову виставку карикатур, сатиричних листівок і плакатів «ЯнукоВІЧ», яку було влаштовано просто неба біля пам’ятника Дюку.

З чудовим зарядом бадьорості майданівці розпочали своє недільне віче, на яке зібралося близько двох тисяч чоловік. Вони вирішили розвіяти в пух і прах страшилки влади, що в Одесу наїхали западенці, які нібито ось-ось штурмуватимуть приміщення ОДА. В тон цим інсинуаціям учасники віча заявили, що Одеса була, є й буде містом западенців. Лідер обласної організації партії «УДАР» Андрій Юсов запропонував присутнім на підтвердження цих слів здійснити «Марш западенців» центральними вулицями міста, де розташовані офіси міліції та КДБ.

Андрій прочитав текст резолюції маршу, який варто тут процитувати. «Побудоване за наказом німкені Катерини Другої за планом, складеним брабантським дворянином Францем де Волланом, наше місто стало основним портом імперії за градоначальника-западенця, якого звали Арман Еммануель дю Плессі. Або по-простому – Дюк де Рішельє. Список западенців, що перетрорили шматочок степу на квітуче, багате, яскраве місто, зашкалює. Це француз Ланжерон, іспанець Дерібас, грек Маразлі, це знамениті архітектори – Влодек, Бофо, Бернардацці, Торрічеллі, Коклен. Западенці австрієць Фердинанд Фельнер і німець Герман Гельмер створили наш Оперний театр таким, яким ми його знаємо й любимо, – мовиться у резолюції маршу. – Це місто «страждало» від навали западенців із дня свого народження. Одеса – місто западенців, це ми підтверджуємо нашим сьогоднішнім маршем. Ми постійно «прибуваємо» сюди, в Одесу, щоб покращувати й прикрашати це місто, а нас звинувачують у «фашизмі». Але знайте, що ми, западенці, Одесу не здамо! Ми активісти Євромайдану. Одеса – западенське місто, Одеса – це Європа! Слава Україні!»

Одесити одностайно проголосували за таку дотепну резолюцію й стали скандувати: «Ми – западенці!», «Південь і Захід – разом!». А далі розпочався досить тривалий мітинг біля «вільного мікрофона». Тим часом, вибравши серед майданівців наймолодшого западенця, я запропонував йому провести фотосесію на фоні державного прапора із зірками ЄС, який він тримав у руках. П’ятирічний Владислав охоче погодився позувати так, щоб у кадрі було й зображення найвідомішого одеського западенця – бронзового Дюка. Під час короткого знайомства хлопчина розповів, що володіє українською, російською і англійською мовами, що на Євромайдані він не новачок. А потім на мій подив Владик попросив надати йому мікрофон і в своїй короткій промові сказав, як і за що саме він шанує Дюка де Рішельє. Промовцю всі аплодували, а батько, ним виявився Андрій Юсов, його навіть розцілував.

Хода одеських западенців рясніла прапорами України і Євросоюзу, а ще портретами Рішелье, Дерібаса, де Воллана, Маразлі, Ланжерона, на яких були поставлені червоні штампи «западенець». Вони ж були зображені й на банері з написом «Западенці, що понаїхали». А крокували цього разу одесити під спів трембіти, на якій грав, крокуючи попереду колони, справжній западанець – запрошений одеськими майданівцями уславлений етномузикант зі Львова Любомир Кушлик.

Учасники маршу пройшли центральними вулицями міста, зробивши зупинки для пікетування приміщень СБУ, обласного управління внутрішніх справ та обласної прокуратури. Там на знак протесту проти злочинних дій правоохоронних органів активісти спалили портрет Берії, фотографії нинішнього глави МВС Захарченка та генпрокурора України Пшонки. Завершився «Марш западенців» біля пам’ятника Дюку, де його учасники прийняли звернення до глави СБУ України Едуарда Вакуленка із закликом «припинити заклики проросійських сил про відокремлення Південного сходу від України, які звучать нині в Одесі».

Сергій Горицвіт

Одесити... Фото 1 Одеські западенці на марші

Одесити... Фото 2 Ми нащадки цих западенців

Одесити... Фото 3 Пікетування обласного управління СБУ

Одесити таки-да – западенці + фото Одесити... Фото 4 Вони взяли одеський Євромайдан під свій захист

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа