Одеський сепаратист Артем Бузила вийшов на волю через 11 місяців за «законом Савченко»

Головний редактор інтернет-порталу «Взаправду» Артем Бузила був затриманий СБУ в квітні 2015 року за те, що готував створення незалежної від України держави Бессарабія. Йому було інкриміновано статтю «Замах на територіальну цілісність і недоторканість держави», за якою мав отримати мінімум п’ять років позбавлення волі. Та остільки Бузила на суді пішов на угоду зі слідством і повністю визнав свою провину в скоєних злочинах, за це отримав відносно м’яке покарання. Його засудили лише до 3 років і 8 місяців колонії, але він все одно залишився в СІЗО.

Зокрема, Бузила розповів слідчим, що плани по створенню на території Арцизького, Білгород-Дністровського, Болградського, Саратського, Тарутинського, Татарбунарського, Ренійського, Кілійського та Ізмаїльського районів області так званої «Бессарабської республіки» розроблялися в російській столиці. Підсудний також визнав, що обговорював проект «Народної ради Бессарабії» і його фінансування разом з помічником Путіна Владиславом Сурковим та його заступником Інал Ардзімбою.

Тоді працівники СБУ в будинках сепаратистів у спеціально обладнаних схованках вилучили комп’ютерну техніку та носії інформації з «конституцією Бессарабської народної республіки», «маніфестом народної ради Бессарабії», понад 500 примірників сепаратистської газети «Новоросія», інші інформаційні матеріали, платіжні доручення і банківські картки, які, ймовірно, використовувалися для фінансування антиукраїнської діяльності.

Журналіст-сепаратист Бузила провів у СІЗО 335 днів і вранці 30 березня 2016 року вийшов на свободу за «законом Савченко», за яким один день у СІЗО вважається за два дні позбавлення волі й чотири дні обмеження. Боячись нових переслідувань, Артем Бузила залишив територію України і виїхав до Москви. А там на урочистій церемонії вручення премії Міжнародного літературно-медійного конкурсу імені Олеся Бузини його зустріли стоячи оплесками.

Громадські активісти таку ситуацію зі звільненням сепаратиста називають гримасами гуманізму. Їх обурює, що пособник Путіна Бузила вийшов із-за ґрат дякуючи заручниці Кремля Надії Савченко. І це не поодинокий випадок. Не дарма Генеральна прокуратура України виступає за внесення змін у «закон Савченко», вважаючи його небезпечним для суспільства. Адже він дає можливість достроково вийти навіть тим, хто здійснив злочин проти основ національної безпеки. А колишній глава Державної пенітенціарної служби України Сергій Старенький вважає, що «закон Савченко» дестабілізує ситуацію в країні, бо він «став інструментом внутрішньої гібридної війни проти України».

Сергій Горицвіт

1 Артем Бузила на акції одеських сепаратистів

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа