Одеський «прокурорський майдан» переміг

Одеський «прокурорський майдан» переміг_html_adb5320e

Починаючи з 29 березня українські патріоти Одеси проводили акцію протесту проти призначення прокурором області відвертого сепаратиста Миколи Стоянова. В ході «прокурорського майдану» сотні людей вдень і вночі чергували під стінами облпрокуратури. Вони збирали підписи за його відставку, заблокували приміщення прокуратури, повісили тут опудало корупціонера, палили шини, влаштовували мітинги і марші, перекривали вулиці й трасу Одеса-Київ. Підтримали пікетувальників і одеські митці. Вони влаштували тут виставку робіт художників, проводили концерти. Активістів активно підтримував губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі, який навіть виступив з ультиматумом до державної влади скасувати призначення Миколи Стоянова.

Глава держави дослухався до цих вимог. 15 квітня Президент України Петро Порошенко написав в.о. генпрокурора Юрію Севруку листа про невідкладну необхідність звільнити прокурора Одеської області Миколи Стоянова в порядку люстрації. А ще він звернув увагу на неналежне виконання в органах прокуратури вимог Закону «Про очищення влади. 15 квітня Генпрокуратура звільнила М.Стоянова. Вірогідно, прокурором області може стати Сергій Василенко, який в 2014 році займав пост заступника обласного прокурора в Одесі, а нині – співробітник генеральної прокуратури. Його прізвище не фігурувало в гучних і резонансних справах.

Глава Одеської обласної державної адміністрації Міхеїл Саакашвілі на своїй сторінці в Facebook поздоровив активістів з відставкою Миколи Стоянова з посади обласного прокурора. «Вітаю одеських активістів з їх перемогою – звільненням корупціонера Стоянова. Сотні людей чергували біля обласної прокуратури, щоб цей ставленик Ігоря Коломойського не увійшов у свій кабінет на Пушкінській. Кажуть, він устиг провести лише одну нараду з підлеглими і дати наказ повністю сконцентруватися на митниці, тобто на потоках і швидких хабарах», – заявив він. Саакашвілі зазначив, що деякі ночі видалися дуже холодними, однак люди носили активістам під стінами прокуратури ковдри і гарячий чай.

Припинивши пікетування облпрокуратури, активісти долучилися безстрокової акції, яку проводять підприємці на Думській площі біля мерії. Вони вимагають відставки міського голови Геннадія Труханова, позбавлення його українського громадянства, розпуску міської ради та введення прямого президентського управління містом. Міського голову Одеси звинувачують в тому, що він має аж два російських паспорти і створенні на території Панами і Британських Віргінських островів 12 офшорних компаній.

Натхненні своєю перемогою на «прокурорському майдані», одеські активісти вийшли на «антимерський майдан». Вони заявляють, що не відступлять, доки не буде знищене «гніздо сепаратистів» у мерії.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа