Одеські активісти блокували суд у справі 2 травня 2014 року

1 Активісти блокують вихід з Малиновського районного суду в Одесі

У п’ятницю, 27 травня, активісти «Правого сектору» і «Самооборони» заблокували  роботу Малиновського районного суду Одеси, де було прийнято рішення пом’якшити запобіжний засіб підсудному в справі 2 травня громадянину РФ Євгенію Мефедову і випустити його з під варти. Громадянин Росії вийде з СІЗО, де просидів більше двох років, і відправиться під домашній арешт. Суд мотивував своє рішення тим, що велика частина доказів щодо Мефедова вивчена, а запобіжний засіб у вигляді домашнього арешту  достатній, щоб він не зміг вплинути на свідків, сховатися від правосуддя і залишити країну.
Активісти «Правого сектору», присутні на засіданні, зустріли таке рішення колегії криками «Ганьба». Вони заблокували суд, щоб не дати вивезти Мефедова. У фойє суду сталася бійка. Поліція і Нацгвардія відтіснила активістів на вулицю.
За протистоянням між активістами і суддями, а потім і правоохоронцями, стежили одеські журналісти. А найбільш оперативно хід подій в усіх подробицях висвітлював на своїй сторінці у Facebook лідер одеського осередку «Правого сектору» Сергій Стерненко. Ще зранку він закликав своїх однопартійців збиратися біля приміщення Малиновського суду. Згодом він написав: «Під вигуки «Пам’ятай чужинець, тут господар – українець» зайшли судді. Оголошують ухвалу». Дане рішення суду викликало негативну реакцію у проукраїнських активістів, які були присутні на засіданні. Активісти «Правого сектору» зустріли ухвалу колегії вигуками «Ганьба». Поки в Одеському судовому засіданні оголошено перерву, між правоохоронцями та патріотичними організаціями сталася сутичка, яка ледь не переросла у справжню бійку. Активісти вимагають, щоб суд відмінив своє рішення. Якщо суд не змінить своє рішення, активісти не випустять Мефедова з суду. Поліція відтіснила протестувальників на вулицю. Після цього правоохоронці заблокували будівлю суду. Наступним повідомленням Стерненка було: «Менти звозять транспорт і будуть пробувати вивезти сепарів. Усі в Малиновський суд. Прямо зараз». Після цього активісти блокують всі виходи з будівлі райсуду і роблять все можливе, щоб росіянин Мефедов не вийшов з приміщення. На виїзді з суду активісти встановили імпровізований кп і після перевірки випускають тільки транспорт без фігурантів у справі 2 травня. Для більшої надійності вони перекрили виїзд із приміщення ще й військовим ЗІЛом.
Щоб уникнути сутичок з активістами «Правого сектору» поліцейські рекомендують підсудним не виходить із будинку суду. Однак з’ясувати, стільки часу їм доведеться ще провести в цьому приміщенні, не вдалося. Після перерви було оголошено, що засідання суду у справі про 2 травня перенесено на 9 червня. За словами секретаря судді Ірини Короя, це пов’язано з можливою загрозою суддям і учасникам процесу. В той же час стало відомо, що один із адвокатів захисту  надав Мефедову квартиру для проживання. За словами Сергія Стерненка, помешкання  Мефедову запропонував його власний адвокат Андрій Каркіщенко. «По-перше, тому що він його захищає, а по-друге, тому що дотримується тих же поглядів, що і всі звинувачувані у цій справі», – переконаний він.
Стерненко не знає, чи будуть активісти «ПС» блокувати СІЗО, але заявив, що при необхідності вони «готові вдатися і до таких заходів».
https://www.youtube.com/watch?v=9DXf-0RBEPk
Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа