Одеська ОДА передумала фінансувати російський літературний конкурс

Ця скандальна історія сталася 28 січня і враз набула неабиякого розголосу. Не минуло і трьох днів, як Одеська обласна адміністрація офіційно повідомила про свою підтримку ініціативи Всесвітнього клубу одеситів про заснування премії імені Ісаака Бабеля, тепер категорично  відмовилася від своїх слів. За рішення заснувати премію проголосували одеські депутати на останній сесії облради. «Пропозицію передали на розгляд ОДА, – повідомили в облраді. – Але саме там і відмовилися підписувати свою ж пропозицію». Проблеми з встановленням премії виникли, зокрема, через те, що отримати нагороду імені Бабеля можна буде лише за оповідання, написане російською мовою. Радник голови Одеської ОДА Олександр Боровик пояснив: «Наше побажання, яке ми висловлюємо співзасновникам: відкрити премію для творів як російською, так і українською мовами, оскільки премія засновується в Україні». Ще одна проблема, яка гальмує процес, – витрати. Призовий фонд планується в сумі 105 тис. грн., а в обласному бюджеті такої кількості вільних грошей немає. «Коли ми заплатимо всім, від журі до експертної ради премії, звідки ми будемо брати гроші на ремонти театрів і музеїв?» – говорить заступник голови Одеської ОДА Соломія Бобровська.
Вона також назвала «вагомими» аргументи своїх прихильників, які стверджують, що Бабель – ярий українофоб, що служив у ЧК і воював проти армії УНР. У тридцяті роки, коли почалася українізація, він утік до Москви. Але вислужитися перед тодішньою кремлівською владою не зміг. У травні 1939 року Бабель був заарештований за звинуваченням в «антирадянській змовницькій терористичній діяльності». Бабеля не розстріляли, як це прийнято вважати. Він йшов по етапу і 27 січня 1940 року, знесилившись, впав. І його просто залишили помирати на дорозі. Написано, що його поховали в загальній могилі. У 1954 році письменника посмертно реабілітовано.
Та попри все у Всесвітньому клубі одеситів усе ж вважають, що створення премії Бабеля допоможе зміцнити міжнародні відносини (з Росією?). А ситуацію, що склалася, тут коментувати відмовляються.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа