Одеська митниця у форматі Юлії Марушевської

Ще не минуло й місяця, як Президент Петро Порошенко оголосив що Одеська митниця матиме нового керівника – Юлію Марушевську, яка до цього працювала заступником голови Одеської ОДА. Тоді ж губернатор області Міхеїл Саакашвілі публічно заявив, що Юлія – «суперосвічена, розумна, і головне, патріот України. У неї просто алергія на корупцію і корупціонерів», і що вони беруть «під опіку Одеську митницю як команда».

Сама ж новопризначена сказала: «Я йду з людьми, які мене підтримують, я йду з дуже хорошими людьми з грузинського боку, тобто це люди, які робили ці реформи в Грузії, керували митними постами, запускали ці зони митного оформлення, тобто вони розуміють цю ідеальну картинку як вона має виглядати, принаймні є таким дороговказом». А також додала: «З іншого боку є українські хороші юристи, які вже себе проявили за час роботи в адміністрації, які пишуть зміни до тих законодавчих актів, які нам потрібні, щоб втілити те, про що ми говоримо. Команда спільна. Ми вже встигли спрацюватися, здружитися на досвіді в Одеській державній адміністрації і рухаємося вперед. Очевидно, страху бути не може».

Розпочала Марушевська свою роботу зі створення зони митного оформлення і оголошення конкурсного набору митників, які повинні мати нову філософію, на понад 100 посад. «У нас є законопроекти, над якими ми працюємо для того, щоб це могло змінити ситуацію з митницями по всій країні», – заявила очільниця митниці.

А щоб митники не мали спокуси брати хабарі, Марушевська подбала про те, щоб вони мали пристойну зарплатню. «Якщо митникам дати таку зарплату, як у нової поліції – у межах десяти тисяч гривень – думаю, що вони б чесно працювали», – зазначила вона. Нова начальниця збирається підвищити зарплати підлеглим за рахунок певних відсотків від прибутків відомства.

Найбільш рішучий крок зробила Юлія Марушевська 30 жовтня, підписавши розпорядження, згідно з яким товари з 30 країн (Австралія, Австрія, Бельгія, Канада, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ісландія, Ірландія, Ізраїль, Італія, Японія, Люксембург, Нідерланди, Нова Зеландія, Норвегія, Польща, Португалія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Велика Британія та США) оформлюватимуться за спрощеною системою і за наявності сертифіката походження будуть розмитнюватися за ціною договору.

«Вперше у національній митній практиці надається такий кредит довіри бізнесу, – заявила Марушевська. – Від впровадження такого спрощеного підходу ми очікуємо збільшення надходження товарів із зазначених країн. Цей документ також буде сприяти усуненню маніпуляцій при визначенні митної вартості».

Свого колишнього заступника підтримав губернатор області М. Саакашвілі.
«Юлія Марушевська легко спростила процедури на одеській митниці і це тільки перший крок до революційних змін, які перекриють корупційні потоки і спростять життя громадянам», – йдеться у повідомленні на його сторінці в соціальній мережі.

Плани у новопризначеної глави митниці амбітні й далекосяжні. На кінець жовтня час перебування транспортних засобів у Одеському порту вже скоротився у п’ять разів. І це лише перший початок у реформуванні гавані й митниці.

Сергій Горицвіт

На світлині: Юлія Марушевська.

1 Юлія Марушевська

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа