Одеська міськрада з четвертої спроби зважилася назвати Росію агресором

Сталося це під тиском громадськості міста. Як і під час попередніх сесій, біля мерії зібралося більше ста активістів ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», партії «5.10», «Правого сектору», «Самооборони», патріотично налаштованих громадських організацій Одеси. А приміщення мерії взяли під посилену охорону нацгвардейці. Учасники пікету скандували «Вимагаємо визнати Росію агресором», «Путін – фашист», «Депутати, годі ганьбити Одесу!». В руках у мітингуючих плакати з написами «Російська Федерація – країна агресор», «Депутат не очкуй, ти патріот, а не холуй», «Одеса – це Україна», «Труханова у мери Кремля».

Питання про визнання Росії агресором в останній момент таки внесли до порядку денного IV сесії міськради, однак звучить він не так, як очікувалося: «Про прийняття меморандуму щодо позиції депутатів Одеської міської ради стосовно тимчасової окупації Криму, бойових дій на сході України та інших зазіхань на територіальну цілісність України». Пропозицію вніс депутат від фракції «Довіряй ділам» Геннадія Труханова Денис Балух. Документ передбачає визнання дій Російської Федерації агресією відповідно нормам міжнародного права. Крім того, в документі говориться, що агресивна зовнішня політика РФ загрожує повним припиненням економічних і культурних зв’язків між державами. Тож мова в меморандумі йде про позицію депутатів, а не про підтримку постанови Верховної Ради, в якій Росія прямим текстом названа країною-агресором.

1 Пікет на Думській площі біля міськради

Коли 45 із 63 депутатів міськради підтримали цей проект рішення, присутні в залі представники патріотичних громадських організацій зустріли це рішення бурхливими оплесками і заспівали гімн. Депутати ж не лише не співали разом з ними, а й навіть не підвелися зі своїх крісел.

«Я не хочу коментувати, що зараз було. Це неправильно, – заявив після затвердження меморандуму мер Одеси Геннадій Труханов. – Наші вчинки і політичні заяви – це всього-на-всього лише частина роботи, яку повинна виконувати місцева влада. Ми з вами маємо зміцнювати обороноздатність країни. Ми робимо це для того, щоб наші захисники почували себе впевнено».

На жаль, проігнорували депутати міськради і вимогу учасників мітингу про позбавлення Ростова-на-Дону статусу міста-побратима Одеси. Тим часом онлайн-петиція на підтримку такого рішення, опублікована на сайті Президента України, вже зібрала 640 підписів. Ініціатором ідеї виступив одеський блогер Олександр Коваленко, відомий в мережі під ніком «Злий Одесит». Він вважає Ростов-на-Дону ворожим містом і центром локалізації військ терористів і бойовиків, що вторгаються на територію України. Дійсно, в Ростовській області існує кілька таборів, де готують бойовиків, яких засилають в Україну. Саме в Ростові-на-Дону переховувався і біглий президент-зрадник Віктор Янукович.

«Прошу посприяти в позбавленні почесного статусу міста-побратима Ростова-на-Дону, так як впевнений, що одеська міська рада ніколи не зробить цього по своїй добрій волі, з огляду на те, що в більшості своїй її склад проросійських поглядів», – заявив Олександр Коваленко.

Тим часом депутати Української морської партії Сергія Ківалова під час сесії планують оголосити про створення своєї депутатської групи. Вона матиме назву «За Порто-франко». Патріотичні ж організації вважають, що реалізація такого проекту призведе до відокремлення Одеського регіону від України.

Тож Одеська міськрада вже стала справжнім полем битви між українсьми патріотами і прихильниками русского міра, який за підтримки Кремля не хоче здавати свої позиції.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа