Одеса вшанувала Квітку Цісик концертами в опері й онкодиспансері

1 Квітка Цісик4 квітня був день народження американської співачки українського походження Квітки Цісик, яка пішла з життя 29 березня 1998 року від раку грудей, не доживши 5-ти днів до свого 45-ти річчя. Квітка зробила вагомий внесок у популяризацію української культури в світі та прославилася зворушливим і захоплюючим виконанням пісень.

Ніколи не забуваючи, хто вона і звідки її коріння, Квітка вирішила записати диски з українськими піснями. Вона залучила до співпраці найкращих музикантів та аранжувальників, вклавши більше $200 000. Продюсував ці записи чоловік Квітки – відомий інженер звукозапису Ед Раковіч, акомпанувала відома піаністка сестра Марія, на гітарі грав Стюарт Шарф, а мати Іванна пильнувала за правильною вимовою доньки.

Перший диск «Kvitka» був записаний у 1980 р., другий «Два кольори» – у 1989. Її диски отримали значну кількість нагород у Канаді, а у 1990 р. були номіновані на «Греммі» в категорії «contemporary folk».

У 1983-у разом із матір’ю Квітка відвідала Україну, а після проголошення незалежності України мріяла дати серію концертів на землі її батьків. Також у творчих планах Квітки був запис ще одного альбому – з колисковими для дітей. На жаль, передчасна смерть зруйнувала усі її плани.

Та Квітка залишається незабутньою. Уже восьмий рік поспіль, починаючи з 2007 року, діє україно-американський культурний проект «Незабутня Квітка». Його ідейний натхненник – продюсер Алекс Гутмахер (нині американець, а в минулому – одесит), а підтримку проекту надає Міністерство культури України. Сприяє проекту й Посольство Канади в Україні. Організатори проекту приділяють велику увагу просвітницькій роботі, направленій на профілактику і лікування раку молочної залози, на підтримку жінок, які подолали цю недугу.

Нинішнього року концерти пам’яті співачки відбулися у Києві, Львові та Одесі. Під патронатом голови Одеської облдержадміністрації Міхеїла Саакашвілі у вівторок, 5 квітня, відбувся благодійний концерт пам’яті неповторної співачки Квітки Цісик в Одеському національному академічному театрі опери та балету. У ньому взяли участь: Оксана Білозір, Євген Нищук, Віталій Козловський, Оксана Муха, Олександр Божик, Брія Блессінг, Фелікс Шиндер, ансамбль грузинського танцю «Сакартвело», група «Конкорд», міс Українська діаспора 2015 Женя Борідка, Єгор Грей. Головний режисер концерту – Василь Вовкун, а вів програму Євген Нищук. Частина зібраних коштів буде переказана на придбання томографа для онкохворих.

Також, в рамках українсько-американського благодійного проекту «Незабутня Квітка» в актовій залі Одеського обласного онкодиспансеру було представлено традиційну культурно-реабілітаційну програму для пацієнтів і персоналу медичної установи, присвячену пам’яті співачки. У ній взяли участь тріо бандуристів ОУМК ім. К.Ф. Данькевича та інструменталісти.

Засновник проекту «Незабутня Квітка» Алекс Гутмахер поділився з аудиторією своєю власною історією перемоги над онкозахворюванням і підтримав пацієнтів у їхній боротьбі з хворобою. Як і минулого року, він передав диспансеру сертифікат на 50 тисяч гривень на придбання обладнання і закликав чоловіків турбуватися про здоров’я жінок. Планується, що музична терапія в Одеському онкодиспансері буде проводитися регулярно.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа