Одеса. Від «Комедіади» – до Всесвітнього дня клоуна

ode1

День гумору, сміху і веселих розваг 1 квітня в Одесі ніхто й ніколи не називав днем дурня. Одеські дотепники переконані, що почуттям іскрометного гумору наділені лише люди духовно й інтелектуально розвинені. Саме такі оселилися у «Домі клоунів» під орудою народного артиста України Георгія Делієва.
Нинішнього року традиційної масової ходи і кавалькади ряджених вирішено було не влаштовувати через загрозу провокацій і диверсій, тож почесну місію розважати людей цього разу взяли на себе учасники п’ятого Міжнародного фестивалю «Комедіада». Десятки клоунів, які напередодні змагалися у майстерності смішити людей, пройшлися під живу музику веселим парадом Приморським бульваром та Дерибасівською вулицею. По дорозі артисти обіймалися і фотографувалися з перехожими, демонстрували своє вміння.
Цього року «Комедіада» зібрала під своїм дахом артистів із України, Австрії, Німеччини, Італії, Польщі, Росії і США. При цьому лише дванадцять учасників були конкурсантами фестивалю, а ще 9 носили горде звання театрів-хедлайнерів. Виявляється, брати участь у конкурсі можна лише один раз. Відкрив свято президент фестивалю Георгій Делієв. Він вискочив із коробки, обклеєної постерами «Маски-шоу», як чорт із табакерки, і постав у своєму фірменому червоному смокінгу. За його словами цього року свято відбувається під девізом «Сміх урятує світ». А далі були змагання, під час яких глядачі мали змогу вибирати володаря «призу симпатій».
Головною ж подією стало урочисте засідання клоунів, на якому вони підписали звернення до Генеральної Асамблеї ООН, ЮНЕСКО та інших міжнародних організацій про проголошення 1 квітня Всесвітнім днем клоуна. Як зазначила продюсер фестивалю Наталія Делієва, перша згадка про першоквітневі жарти датується 16 століттям. Клоунів люблять діти й дорослі. 1 квітня у багатьох країнах відзначається як свято гумору, веселощів, жартів. Крім того, в цей день в ООН не зареєстровано жодного міжнародного чи всесвітнього дня.

ode2
«Резолюція приймається Генеральною Асамблеєю ООН, а це голосування делегатів 193 країн світу. Звичайно, це не просто і довго, але для безжурних клоунів немає перешкод!», – сказала Наталія Делієва.
Однією «Комедіадою» одесити не обмежилися. У Російському театрі відбувся фестиваль «Південна ліга сміху», у філармонії виступали  «Одеські манси» та інші команди КВВ, у оперному театрі глядачів звеселяв знаменитий «Квартал 95» на чолі з Володимиром Зеленським. А клоуни встигли в ці дні відвідати онкохворих дітей, маленьких біженців із зони АТО та поранених, які лікуються у військовому шпиталі.
Сергій Горицвіт
На світлинах:  учасники п’ятої «Комедіади» біля пам’ятника Дюку, звернення до ООН підписує Георгій Делієв.
Фото із соціальних мереж.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа