Одеса святкує День ВМС України

Одеса – місто морської слави і традицій нині є центром Військово-морських сил України. Тож саме тут у колі своїх друзів відзначають своє свято військові моряки. Хоч його програма широка і насичена цікавими заходами, але організатори вирішили уникнути надмірної помпезності.

До речі, нинішнього року дата святкування змінилася: День флоту указом Президента перенесено з останньої неділі липня на першу і він тепер не співпадає з торжествами на честь ВМФ Росії. Нинішнє святкування розпочалося з урочистої церемонії підняття прапора ВМС і прапорів розцвічування на фрегаті «Гетьман Сагайдачний» і бойових кораблях «Прилуки», «Григорій Куроп’ятников», «Поділля».

Зі словами вітання до моряків звернулися одеський губернатор Міхаїл Саакашвілі, який з цієї нагоди надів навіть тільняшку, мер Одеси Геннадій Труханов і командуючий флотом Сергій Гайдук. Також на знак пам’яті про погиблих моряків відбулася урочиста церемонія спуску вінків на воду і покладання вінків та квітів до пам’ятника Невідомому матросу на Алеї Слави, які традиційно супроводжувалися оружейним салютом. 

Виступ Саакашвілі був, як завжди, вражаючим. Він заявив, що «за законами воєнного часу будівля вигорілого торік Будинку профспілок передається під штаб дислокації ВМС». «Ми вели тривалі переговори, від нас вимагали масу преференцій, торгувалися, але ми твердо вирішили, не відступати, не допустити спекуляцій і набивання кишень деякими чиновниками, – сказав губернатор. – Профспілки не мають бути «п’ятою колоною». Наші військові моряки гідні всілякої поваги і повинні мати прийнятні умови для несення служби». А на докір Саакашвілі одеській міськраді щодо того, що моряки змушені жити на кораблях, бо не мають у місті житла, мер Одеси Геннадій Труханов запевнив присутніх, що міськрада невдовзі вирішить цю житлову проблему.

Після урочистості в небі над морським вокзалом з’явилися парашутисти, які стрибали з гвинтокрила. А опівдні на пришвартовані поруч бойові кораблі було відкрито доступ для всіх бажаючих. Водночас з морвокзалу стартував велопробіг у тільняшках, в якому взяв участь і Міхаїл Саакашвілі. Зустрічаючи свого улюбленця в такому вбранні, одесити враз згадували слова з пісні Леоніда Утьосова «Ти одесит, Мішка».

А днем раніше на морвокзалі відкрилася виставка світлин «Захист Вітчизни – над усе», на якій фотомайстри закарбували реалії й будні військовослужбовців ВМС України. Одночасно у центрі Одеси стартував Морський фестиваль, який триватиме упродовж трьох тижнів. Тут теж було багато учасників у тільняшках, вони розважалися, не зважаючи навіть на дощову погоду. Організатори оформили ротонду у Міському саду в стилі великого корабля: прикрасили її білими і блакитними полотнищами-вітрилами, встановили штурвал і якір. Тут було влаштовано виставки моделей кораблів та робіт мариністів, відбулися міні-вистави, читання віршів. Загальний інтерес викликали експозиції морських вишів, які пропагували модний нині відпочинок на воді – яхтинг та каякінг. А родзинкою фестивалю була найрізноманітніша риба. Бажаючі мали змогу покуштувати копчену, солену рибу, одеську юшку. Тим часом у ротонді відбувався концерт, в якову взяли участь оркестр ВМС України, гурт Фелікса Шиндлера «Гроші вперед» та інші колективи і солісти.

Подарунком для шанувальників футболу став благодійний футбольний матч на стадіоні «Спартак» між командами ветеранів ФК «Динамо» (Київ) і збірної ВМС.

Сергій Горицвіт

На світлинах: підняття прапора Військово-морських сил України,

1 Підняття прапора Військово-морських сил України

військові моряки зустрічають гостей свята,

2 Військові моряки зустрічають гостей свята

оркестр ВМС подорожує у «музичному трамваї»,

3 Оркестр ВМС подорожує у «музичному трамваї»

Саакашвілі та велопробіг у тільняшках

5 Міхаїл Саакашвілі на автопробігу у тільняшках

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа