Одеса чинить спротив інформаційній агресії Росії

1 Російські ЗМІ - зона брехні

Особливо активно виступають проти брехливої путінської пропаганди активісти громадського об’єднання «ІС-Південь». Народилося воно разом із «ІС-Харків», «ІС-Донбас» за ініціативою керівника ГО «Центр військово-політичних досліджень» народного депутата України Дмитра Тимчука. Це він після російської окупації Криму створив уже цілу низку організацій «ІС» («Інформаційний спротив»).

На його погляд, на сьогодні «ІС-Південь» – уже досить сильний колектив, який очолює Сергій Братчук. «Там, до цієї групи приєднався блискучий одеський блогер Злий Одесит (до речі, мене це радує особливо, остільки я його давній шанувальник), – каже Дмитро Тимчук. – Є в групі також наші колеги-військові журналісти і учасники бойових дій, що живуть в Одесі. Разом ми робимо одну добру справу».

Публіцистичні статті та репортажі із зони АТО Сергія Братчука постійно оприлюднюють електронні й друковані одеські ЗМІ, на них посилаються всеукраїнські й зарубіжні видання. У березні Сергій кілька виступів присвятив «битві за уми» – тобто протидії щедро оплаченій антиукраїнській путінській пропаганді. Наведу тут для прикладу лише фрагмент виступу цього досвідченого публіциста-експерта.

«Керівництво російських військо-пропагандистських ЗМІ приступило до практичного виконання замовлення Кремля на зміну поглядів населення Російської Федерації і України на війну, розв’язану Росією проти нашої країни. Так, російські пропагандисти і спецслужби на даний момент здійснюють в Україні пошук і вербовку журналістів і менеджерів медіа-ресурсів, здатних створити ефективні видання для роботи проти України. Завдання, яке пропонують виконати журналістам російські замовники – створити потужну інформаційну хвилю про «примирення українського і російського народів». Акцент в роботі має бути зроблено на «спільній історії братніх народів», «виключно геополітичній сутності конфлікту на Донбасі», «готовності народу Росії примиритися з українськими братами» та інших неоімперських інформаційних пастках. А нині на Одесу чекає ще й новий наплив сайтів із проросійською орієнтацією».

Коментуючи цю кореспонденцію, один із блогерів процитував відомого американського письменника-фантаста Роберта Шеклі, який писав: «Найприкріше, що в інформаційній війні завжди програє той, хто каже правду. Він обмежений правдою, а брехун може городити все, що завгодно». Від себе ж блогер написав: «Якби Україна втратила совість настільки, як її втратила путінська Росія і вкладала у брехні мільярди рублів і сотні мільйонів доларів, могли б і в нічию зіграти. Запитання. А воно Україні потрібно? Увесь світ і так уже знає, що таке путінська військова і пропагандистська машина, тому і санкції продовжили, Європа на півроку, США на рік».

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа