Очищення Одеси від перевертнів у погонах триває

Одесити з нетерпінням чекають, коли нарешті новостворена поліція наведе у місті лад, а корумпована, продажна і відверто злочинна міліція піде у небуття. Тим часом діючі міліціонери і даїшники перед своїм зникненням прагнуть максимально нажитися за рахунок усіляких поборів. Їх навіть не лякає те, що майже щодня їхніх колег затримують на гарячому за хабарі й притягають до відповідальності.

Прикладів тому безліч. Ось найсвіжіший факт. Активіст громадського «Дорожнього контролю» Дмитро Кравчук 15 вересня оприлюднив у мережі відеозапис, як на трасі під Одесою міліціонер отримав хабар від неповнолітнього продавця кавунів та овочів. На цей сигнал миттєво відреагував керівник головного управління МВС України в Одеській області Георгі Лорткіпанідзе і пообіцяв перевірити дільничного-хабарника, який незаконно збирає таку «мзду».

А у серпні на сайті ГУ МВС в Одеській області з’явилися кілька повідомлень про протиправні дії міліціонерів. Одного правоохоронця затримали за розбійний напад на селян, ще двох викрили у порушеннях при митному оформленні вантажів, а весь відділ у боротьбі з проституцією звинуватили у покровительстві місцям розпусти. На даний час усі злочинці заарештовані.

А ще перевертні в погонах вдавалися до викрадення дітей, а потім вимагали з батьків викуп за їх звільнення. 16 вересня прес-служба МВС в Одеській області повідомила, що четверо працівників Управління протидії незаконному обігу наркотиків незаконно позбавили волі двох студентів вищого навчального закладу. Міліціонери вимагали та отримали 15 тисяч доларів США за непритягнення їх до кримінальної відповідальності. Встановлено, що подібні факти мали місце і раніше. Задокументовано два таких випадки. А на третій раз правопорушники були затримані. Під час огляду автомобіля одного із затриманих працівників міліції були виявлені розфасовані пакетики з наркотичною речовиною.

Міліціонерів затримано та поміщено в ізолятор тимчасового утримання ОДУ. Проти них відкрито кримінальне провадження за трьома статтями – 307 (ч. 1, збут наркотичних засобів), 146 (ч. 2, викрадення людини) і 368 (ч. 3, отримання неправомірної вигоди посадовою особою).  «Ми плануємо вивести працівників УБНОНа за штат, тобто звільнити, а потім заново призначати лише тих, хто пройде перевірку. Це стосується і начальника управління», – заявив начальник облУВС Гіоргі Лорткіпанідзе.

Причетні одеські міліціонери і до загибелі людей у Будинку профспілок 2 травня 2014 року. Як нині встановило слідство, саме правоохоронці брали участь у постачанні боєприпасами проросійських сепаратистів, які спровокувавали криваву трагедію. А діяли вони за сценарієм, розробленим російськими спецслужбами.

Нині зачистка перевертнів у погонах в Одеській області триває. Днями на гарячому було затримано майора внутрішніх справ, який отримав від осіб, що перебувають у розшуку за ухилення від мобілізації, хабар у сумі 500 доларів. Затримано також і дільничного інспектора міліції, який за невтручання у підприємницьку діяльність одесита отримав 200 доларів. На хабарі в 700 доларів погорів в Одесі й державний виконавець, який безпідставно зняв арешт із затриманого автомобіля.

15 вересня в Одесі був представлений новий начальник прокуратури області Давид Сакварелідзе. Він не залишає пост заступника Генпрокурора і буде поєднувати дві посади. Щоб переломити нинішню ситуацію, Сакварелідзе планує використати досвід Грузії і розпочати з оперативного і демонстративного розслідування всіх резонансних злочинів, здійснених міліціонерами і прокурорами, а також притягнути до відповідальності корупціонерів із числа вищих посадових осіб. Це вже другий грузин-силовик в одеському регіоні. До цього обласну міліцію очолив Георгій Лорткіпанідзе. Вони обіцяють продемонструвати «жорстку реакцію і нульову толерантність» відносно прокурорів і правоохоронців, які наживаються на бідах народу. Тож на часі реформування всієї правоохоронної системи України, яка почнеться з Одеси.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа