Очільниця Нацполіції проігнорувала громадський протест проти Паскала

геть_паскала4Голова Національної поліції Хатія Деканоїдзе проігнорувала громадських активістів, які сьогодні вимагали звільнення «недолюстрованого» першого заступника Нацполіції Василя Паскала. Нова керівниця замість відкритого діалогу з громадянами обрала формат спілкування через народних депутатів. Зокрема, вона погодилась зустрітися з секретарем антикорупційного комітету Дмитром Добродомовим, який їй передав звернення від Громадського люстраційного комітету.

До активістів Громадського люстраційного комітету та громадських організацій, які з самого ранку зібрались під стінами Міністерства внутрішніх справ, з поясненнями не вийшов жоден посадовець. Прес-секретар МВС Артем Шевченко розмовляв виключно з журналістами, виправдовуючи кадрові провали, а від активістів просто втік, не відповівши на жодне питання.

«Призначення Паскала до національної поліції — це злочин проти людей, які два роки тому вийшли на Майдан в тому числі для того, щоб таких як він не було в державних органах влади, — говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет». — Якщо в керівництва немає політичної волі до змін, їх змусить вулиця».

Олександра Дрік також озвучила три наступні кроки суспільства:

  1. Вона закликала всіх громадян України, які мають докази причетності Паскала або його підлеглих до злочинів, переслідувань громадських активістів, протягом 7 днів надіслати цю інформацію до Громадського люстраційного комітету: [email protected]
  2. До Європейського суду з прав людини буде подано позов щодо не звільнення Василя Паскала за люстрацією. «Якщо ми не можемо дибитись правосуддя у власній країні, то будемо добиватись правосуддя за допомогою міжнародних партнерів», – наголосила Голова ГО «Громадський люстраційного комітету».
  3. Якщо протягом найближчого часу Хатія Деканоїдзе не розпочне діалог з громадськими активістами, проігнорує засідання парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції та інші зустрічі, суспільство підійматиме питання про її відставку.

Акція пройшла під гаслами: «Геть Паскала», «У демона один оскал – Лаврентій Павлович Паскал», «Від Хатії до Захарченко – один Паскал», «Маю надію на нову поліцію #без_паскала» та «Пишаюсь новою поліцією #без_паскала».

Нагадаємо, Паскал більше року перебуває на службі попри вимоги Закону «Про очищення влади» через судову ухвалу, прийняту з численними порушеннями.

5 листопада 2015 Василь Паскал був звільнений з посади заступника Міністра внутрішніх справ. Про його офіційне призначення до Національної поліції стало відомо з відповіді, яку Громадський люстраційний комітет отримав від МВС 23 листопада. А вже 24 листопада інформацію про призначення Паскала оприлюднили на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ, де також зазначено, що судом було встановлено відсутність підстав для звільнення Паскала з посади заступника міністра внутрішніх справ на підставі Закону України «Про очищення влади».

 

Під час Революції Гідності на очолюваний ним Департамент карного розшуку МВС України було покладено завдання забезпечити контроль за організацією та здійсненням оперативного супроводу досудового розслідування в межах кримінального провадження щодо учасників протестів, тобто фактично займатися переслідуванням активістів Євромайдану.

7 вересня Громадським люстраційним комітетом було направлено в ГПУ заяву про злочин стосовно дій вже ексзаступника Міністра внутрішніх справ Василя Паскала під час акції, що проходила під стінами Верховної ради 31 серпня. На одному із відеозаписів зафіксовано, що Паскал віддавав накази бійцям Національної гвардії кидати димові шашки, які летіли з боку мітингуючих, назад у натовп. За офіційною інформацією, у цей день внаслідок вибуху гранати, яка була кинута в правоохоронців, постраждало більше 100 людей, а троє померло.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа