ОБСЄ переключає пріорітети в нормандському процесі

Представники ОБСЄ заявили, що ключовим питанням Нормандського формату будуть гуманітарні питання. Про це, під час брифінгу у Верховній Раді, заявила перший заступник Голови Верховної Ради, Уповноважений Президента з питань мирного врегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Ключовий пунктом вчорашніх переговорів у Мінську був безпековий компонент. Українська сторона наполягає на тому, що саме проросійські бойовики , які щедро фінансуються РФ, постачаються російською зброєю, залишаються головними порушниками режиму тиші. Так, з 1 січня 2016 року зафіксовано більше 6100 порушень режиму тиші, що говорить само за себе. Бойовики, контрольовані РФ, навіть не дотримувалися режиму тиші під час Пасхальних свят. І очевидно, що українська сторона наполягає на тому, що тільки сталий режим тиші може бути фундаментом, який сприятиме, в тому числі, і у вирішенні соціально-економічних, гуманітарних та політичних питань”, – відзначила парламентар.

Якщо говорити про роботу соціально-економічної групи , то там, окрім соціального аспекту, обговорювався і екологічний аспект . Міжнародні експерти представили доповідь , де зазначили, що шахти, які знаходяться на окупованих територіях, при продовженні обстрілів, складають реальну екологічну небезпеку для території Донбасу”,- зауважила Ірина Геращенко.

Найболючіше питання – звільнення заручників. Вперше навіть нейтральна і аполітична місія ОБСЄ визнала, що бойовики ,по суті, заблокували процес звільнення заручників і вимагають від України амністії. При цьому діють, як справжні терористи, які захопили в заручники живих людей і шантажують родини, весь світ весь, норманський формат і, в першу чергу, Україну вимогою амністії для бойовиків”,- наголосила перший заступник спікера ВР.

В заручниках у бойовиків залишається 112 осіб . Це цивільні і військові. Також, в російських тюрмах незаконно утримуються 12 політв’язнів . Ось в цьому напрямку у нас є певні позитивні сигнали, тому що питання звільнення заручників знаходиться на особистому контролі Президента. Вже найближчим часом ми очікуємо позитивні новини щодо повернення в Україну Юрія Солошенка і Геннадія Афанасьєва, які мають важкі діагнози”,- зауважила Геращенко.

Також дуже жорстко Україна ставить питання відносно залучення Червоного Хреста щодо механізму пошуку зниклих безвісти. На сьогодні в цьому списку 657 цивільних і військових”, – додала Ірина Геращенко.

Вона наголосила, що вперше самі координатори місії ОБСЄ заявили, що гуманітарні питання мають стати ключовими під час обговорення на зустрічі у Нормандському форматі. Тому, що перейти до політичних питань, без вирішення безпекового і гуманітарного компоненту, просто неможливо.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа