Новий закон про поліцію не обмежує право журналістів фільмувати або фотографувати поліцейських

Новий закон «Про Національну поліцію» не обмежує право журналістів чи інших громадян фільмувати або фотографувати поліцейських. Таким є результат аналізу ЗУ «Про Національну поліцію», підготовлений юридичним відділом ІМІ у відповідь на звернення журналістів.

Згідно з новим законом, і журналісти, і будь-які громадяни також мають право фіксувати за допомогою технічних засобів нагрудний знак поліцейського. Про це йдеться у статті 20 Закону України «Про Національну поліцію», який набрав чинності 7 листопада.

«Поліцейський, який виконує функції в цивільному одязі, зобов’язаний мати при собі нагрудний знак, передбачений цією частиною, крім випадків, коли наявність нагрудного знака перешкоджає проведенню негласної слідчої (розшукової) дії», — йдеться у законі.

За словами юриста ІМІ Максима Ратушного, новий закон також дозволяє ідентифікувати поліцейських підрозділу спеціального призначення, оскільки відтепер номер нагрудного знака додатково буде зазначатися на однострої і на шоломі таким чином, щоб його було можливо прочитати або зафіксувати за допомогою технічних засобів (крім випадків, коли такі поліцейські відповідно до рішень уповноважених осіб поліції виконують завдання в режимі секретності).

Нагадаємо, 2 липня Верховна Рада ухвалила Закон України «Про Національну поліцію».

4 липня нові поліцейські склали присягу у центрі Києва.

4 серпня Президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

6 серпня закон був опублікований у парламентській газеті «Голос України» і набрав чинності 7 листопада (через три місяці з дня, наступного за днем його опублікування).

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа