Новий в.о. начальника кримінальної поліції Олександр Вакуленко теж є суб’єктом люстраційного закону

Олександр Вакуленко, який тимчасово виконує обов’язки начальника кримінальної поліції замість звільненого напередодні Василя Паскала, також є суб’єктом люстраційного закону. Люстраційні заборони поширюються на нього за критерієм, визначеним в частині 2 статті 3 Закону «Про очищення влади», оскільки під час Євромайдану правоохоронець працював на посаді першого заступника начальника УМВС – начальника слідчого управління УМВС України в Івано-Франківській області та не звільнився за власним бажанням.

«Щоправда, на його критерій люстрації поширюється імунітет статусу учасника АТО. Якщо це дійсно так, і Олександр Вакуленко уник люстрації через статус, то найкраще, що зараз може зробити новий керівник поліції, — вийти разом з ним на спільну прес-конференцію, на якій він розповість, де воював і за що йому дали такий статус — це одразу зніме всі питання, — говорить Олександра Дрік, Голова Ради ГО «Громадський люстраційний комітет». — І по-друге, якщо в нової поліції виникають такі проблеми з перевірками кадрів на люстраційні заборони, то нехай звернуться до нас або до Департаменту з питань люстрації Мін’юсту — ми допоможемо. Нова поліція повинна бути кришталево чистою, інакше навіщо взагалі її створювати?»

Нагадаємо, керівник Національної поліції України Хатія Деканоідзе сьогодні заявила, що виконуючим обов’язки начальника кримінальної поліції буде Олександр Вакуленко. Напередодні рапорт про відставку з посади першого заступника — начальника кримінальної поліції подав Василь Паскал, звільнення якого минулого тижня вимагали громадські активісти та народні депутати.

З повагою,

команда Громадського люстраційного комітету

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа