Новий маршрут з України в Китай іґнорує російські погрози ембарґо

Перший пішов! Такими радісними вигуками вітали учасники урочистості, яка відбулася в Іллічівську 15 січня 2016 року з нагоди відправлення першого вантажного потягу з України за маршрутом нового «Шовкового шляху». Він пролягає через територію Грузії, Азербайджану, Казахстану і Китаю в обхід Росії.

З цієї нагоди прем’єр-міністр Арсеній Яценюк написав у Facebook: «Сьогодні відправили перший експериментальний рейс до Китаю. Він стане новим напрямком «Шовкового шляху» і альтернативою доставки вантажів із України на ці ринки в обхід території Росії. Завдяки рішенню уряду щодо запуску такого потягу українські й європейські товари будуть потрапляти до країн Середньої Азії навіть при наявності санкційних обмежень на них з боку Москви. Російське транзитне і торговельне ембарго не завадить транспортуванню наших вантажів на ринки Середньої Азії».

А міністр інфраструктури Андрій Пивоварський, який взяв участь в урочистості, заявив: «Зараз ми реалізуємо те, про що говорили багато років. Цим експериментальним паромом з потягом ми відпрацьовуємо весь логістичний ланцюжок». Він підкреслив, що всі формальності між країнами-учасницями експерименту були врегульовані 14 січня. Зокрема, питання встановлення конкурентоздатних пільгових тарифів на перевезення вантажів за цим маршрутом. «Після опрацювання всіх технічних нюансів ми зможемо, якщо все буде нормально, перейти в робочий режим експлуатації нового альтернативного шляху для товарів із Європи та із України в Китай та в інші азійські країни. Таким чином, ми відкриваємо новий шлях для українських товарів і на ті ринки, де ми завжди були дуже сильними – Грузія, Азербайджан і Казахстан і ті ринки, доступ до яких зараз скоротився, у зв’язку з тим, що РФ ввела обмеження для транзиту українських товарів для інших країн», – підкреслив Пивоварський.

1 Українські профільні міністри на відправленні першого потягу по новому «Шовковому шляху»Українські профільні міністри на відправленні першого потягу по новому «Шовковому шляху»

На церемонії відкриття з напутніми словами також виступив віце-прем’єр-міністр України Геннадій Зубко, який висловив надію на подальше підвищення показників зарубіжного експорту, а також налагодження більш тісних відносин з партнерами. «На сьогодні Україна експортує в Китай майже 24 млн. тонн продукції щорічно, а минулий рік став практично рекордним по виходу експорту в Китай. Зараз нам необхідно налагодити регулярні поставки продукції до країн Азії. Цьому передувала багаторічна робота з Укрзалізницею, особисті візити президента і прем’єр-міністра, робота урядових комісій – ці зусилля дали нам можливість налагодити вигідні партнерські стосунки», – резюмував Зубко.

Побував на церемонії відкриття нового «Шовкового шляху» і губернатор Одещини Міхеїл Саакашвілі. Відповідне відео він опублікував на своїй сторінці в Facebook. «Сьогодні ми відкриваємо історичний маршрут на Азербайджан, на Китай, через Грузію. Ми почали працювати над цим проектом рік з лишком тому з президентом Азербайджану Алієвим, потім з президентом Порошенком. Так все це й закрутилося. Було багато складнощів, але ми зараз запускаємо прямий маршрут в обхід Росії. Ніхто у це не вірив, та я завжди люблю втілювати проекти, в які  ніхто не вірить, тому що саме тоді вони здійснюються», – сказав Міхеїл Саакашвілі.

Отак Україна обійшла заборони Путіна і проклала унікальний «Шовковий шлях», який поєднав Європу з Азією.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа