Новий Трудовий кодекс та закон про мирні зібрання: як нас роблять безправними

У велику коробку, що символізувала Трудовий кодекс, заходили молоді люди. А виходити звідтіля у лахмітті, ще й без можливості протестувати проти такої несправедливості.

Так виглядала акція проти нового проекту трудового кодексу, який має всі шанси стати реальністю найближчим часом. На 22-23 травня у Верховній Раді заплановано розгляд двох законопроектів, які містять у собі загрози основоположним правам людини: Трудового кодексу  та законопроекту «Про порядок організації і проведення мирних заходів», що може обмежити в праві вільно протестувати на вулиці.

До символічної коробки з написом «Трудовий кодекс» вишикувалась черга студентів. Скоро вони справді шукатимуть роботу і те, в яких умовах їм працювати, залежить від майбутнього трудового законодавства. Хлопці та дівчата заходили  всередину і за якийсь час виходили звідтіля у лахмітті. «Молодь після закінчення освіти йде на роботу з відчуттям нового етапу в житті – незалежності і нових життєвих горизонтів. Натомість з таким Трудовим кодексом вона швидко відчує себе в ярмі. Регулюючи відносини найманих працівників та роботодавців, він написаний цілком в інтересах останніх» — прокоментував ведучий акції активіст Громадянського руху «Відсіч» Юрко Шивала.

На картонках, які тримали «узалежнені» кодексом активісти, з-поміж гасел були: «Любить – не любить… Звільнить – не звільнить…» – йдеться про можливість роботодавця звільняти працівника по причині, яка прямо не стосується службових обов’язків останнього; «Кріпацтво відмінили у 1961 р.!» – вказує на законодавче обґрунтування узалежнення працівника; «Маю право на приватність» – протестуючи проти норми, яка дозволяє встановлювати відеонагляд за працівниками; «Навіть примусові роботи оплачуються» – вказуючи на дискримінаційний підхід щодо тих, хто проходить випробувальний термін на підприємстві та ін.

Закінчилась театралізована акція спробою міліції розігнати протестуючих проти таких умов праці: двоє активістів у формі правоохоронців, вказуючи на велику книгу з написом 2450 (проект закону про мирні зібрання), намагались заштовхати протестуючих працівників назад у коробку Трудового кодексу, від чого вона розірвалась. Активісти поскидали з себе лахміття і переможно пішли геть.

Акція відбулась на площі перед будинком Об’єднання профспілок – це символічно, адже серед авторів цього Трудового кодексу є й колишні очільники Федерації профспілок.

Схожа акція відбулася також у Києві під стінами Верховної Ради.

Організатор – Громадянський рух «Відсіч». 
Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа