Нові технології: думаючі бомби зв’язуються під час падіння і ділять між собою цілі

Програма Golden Horde, що опрацьовується Дослідницькою лабораторією Повітряних сил США (AFRL) має на меті з’єднати такі боєприпаси, як бомби малого діаметра (GBU-39), у рій, який може самостійно обробляти список цілей і який за необхідності може перенаправляти окремий боєприпас для ураження іншої пріорітетнішої цілі.

Screenshot at 2021-05-27 18-22-10

Два F-16 з 96-го випробувального крила на авіабазі ПС США Еглін, штат Флорида, пролітаючи над ракетним полігоном Уайт-Сендс, штат Нью-Мексико, скинули загалом шість малокаліберних бомб GBU-39 виробництва Boeing, – чотири з одного і дві з іншого винищувача. Це відбулося під час випробувань технології об’єднаної зброї Golden Horde, що відбулися 25 травня.

Повідомляється, що боєприпаси встановили зв’язок між собою та наземною станцією за допомогою радіомережі L3Harris Banshee 2, а потім відреагували на нову високопріоритетну ціль і здійснили перенацілювання.

Завдання випробування полягало в тому щоб дві окремі малогабаритні бомби синхронізували час між собою і здійснили одночасну атаку на нову пріоритетну ціль, тоді як два інших боєприпаси здійснювали одночасне ураження двох окремих раніше розвіданих об’єктів.

GBU-39Так виглядає GBU-39

Конструктивно GBU-39 являє собою невелику керовану бомбу масою 130 кілограмів. Після відділення від літака-носія вона здатна пролетіти до 110 кілометрів. Зараз на базі боєприпасів створили вдосконалену бомбу GBU-53, здатну вражати рухомі цілі.

Крила GBU-39 розкладаються в повітрі, що істотно збільшує дальність ураження. Початкова горизонтальна швидкість бомби дорівнює швидкості літака. GBU-39 SDB може використовуватися літаками F-35 Lightning II, F-22 Raptor, F-15E Strike Eagle, Panavia Tornado, JAS-39 Gripen і Lockheed AC-130W.

Ведуться роботи по забезпеченню можливості її застосування крім F-16 Fighting Falcon, також з A-10 Thunderbolt II, B-1 Lancer, B-2 Spirit, і B-52 Stratofortress.

Минулого року, в рамках нових тестів винищувач п’ятого покоління F-35A Королівських ВПС Нідерландів скинув відразу вісім нових авіабомб GBU-39 SDB з внутрішніх відсіків.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа