Нічна атака на Севастополь: росія втратила два кораблі

Севастополь12-0913 вересня 2023, горить судноремонтний завод №13 імені Орджонікідзе в Севастополі

Ракетним ударом в Севастополі було уражено суднобудівний завод та два військові кораблі.

Про це повідомляє російське міністерство оборони.

За словами представників російського оборонного відомства, для атаки було використано десять крилатих ракет, а також три надводних безпілотники.

бухта2

Внаслідок удару по суднобудівному заводу імені Орджонікідзе в Севастополі було ушкоджено два російські військові судна, що проходили там ремонт. Також повідомляється про 24 постраждалих.

Опираючись на супутникові знімки можна сказати, що на момент подій у сухому доці знаходились великий десантний корабель проєкту 775 та підводний човен, імовірно, проєкту 877/636.

бухта

F54HcDOXkAAwtZ1-1024x684

Завдяки знімкам з місця подій можна підтвердити цю тезу. На одному з фото можна чітко побачити характерні обводи десантного корабля проєкту 775.

бухта3Уражений великий десантний корабель проєкту 775 в доці севастопольського суднобудівного заводу ім. Орджонікідзе, 13 вересня 2023 року.

Судячи з фото, корабель зазнав серйозних ушкоджень внаслідок удару та масштабної пожежі. Він отримав серйозну пробоїну в лівий борт в районі надбудови, що може означати влучання крилатої ракети під кутом прямо в машинне відділення.

FIRMS-Sevastopol13-09Супутникові фотографії НАСА спеціялізованого супутника для боротьби з пожежами FIRMS, видно три джерела пожежі в бухті

Беручи до уваги характер та ступінь ушкоджень, а також складність ремонту виготовлених у Польщі суден, до яких відносяться кораблі проєкту 775, можна сказати, що корабель не підлягає відновленню.

Залишається невідомим стан іншого невідомого судна, котрим може виявитись підводний човен проєкту 877/636. Ці човни також відомі під іменем “Варшавянка” та як носії крилатих ракет “Калибр”, котрими неодноразово наносились удари по Україні.

Однак російські соцмережі кажуть, що “Варшавянка” згоріла дотла.

F54N3zPWIAAbBbS

F54vlxoWsAApOxd

Беручи до уваги саму атаку, варто зауважити, що ракетами було прорвано потужну ешелоновану протиповітряну оборону, котрою вже давно прикрита Севастопольська бухта через свою стратегічну цінність.

Враховуючи сказане, можна припустити, що удар був нанесений франко-британськими малопомітними крилатими ракетами SCALP/Storm Shadow. Вони відносяться до ракет повітряного базування та запускаються з модифікованих українських бомбардувальників Су-24М.

Російськими офіційними джерелами також повідомлялось про атаку українських надводних безпілотників, що атакували російські військові судна на переході поблизу Севастополя. Проте про якісь фактичні успіхи їх використання наразі невідомо.

За матеріялами mil.in.ua та севастопольських соціяльних мереж

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа