Невідомих солдат, які загинули під Іловайськом, ідентифікують по ДНК

В цілому з моменту початку антитерористичної операції на сході України експерти зуміли встановити особу 71 загиблого. Про це сьогодні на брифінгу в агентстві «Укрінофрм» заявив заступник начальника експертної служби МВС України Костянтин Дубонос.

Фахівець відзначив, що на сьогоднішній день відповідні підрозділи забезпечені необхідними матеріалами та реагентами. Експертиза проводиться безкоштовно, хоча її собівартість становить 1000 гривень. «Це лише початок роботи. Оскільки тести проводяться в рамках кримінального провадження, вони здійснюються безкоштовно. Це абсолютно безболісна процедура», – зазначив він.

Начальник відділу головного слідчого управління МВС України Олександр Ковтун пояснив, що зразки будуть братися в експертних науково-дослідних установах МВС.

«У виняткових випадках, коли людина в силу хвороби або інших обставин не зможе звернутися до цього центру, проводитимуться виїзди до таких людей. Після того, як зразки будуть взяти у родичів, пройдуть відповідні молекулярно-генетичні експертизи. За результатами визначиться ДНК-профіль, який в автоматичному режимі буде перевірятися з базою генетичних ознак невпізнаних тіл», – пояснив він.

Як зазначив координатор Волонтерської гарячої лінії при Адміністрації Президента Станіслав Робота, на сьогоднішній день є 1800 контактів щодо зниклих людей. Ці дані надходять як від волонтерів, так і від різних організацій.

В свою чергу, заступник глави правління ВГО «Союз «Народна Пам’ять» Володимир Дорофєєв розповів журналістам про гуманітарну місію, яку проводять пошуковці в зоні АТО. «Спільно з Міністерством оборони та Національним військово-історичним музеєм України ми проводимо в зоні АТО пошук і ексгумацію тіл загиблих військовослужбовців. На сьогоднішній день нашим пошуковцям вдалося виявити тіла близько 140 бійців. Ми передаємо їх компетентним органам з тим, щоб допомогти людям знайти своїх близьких: чоловіків, батьків, братів», – зазначив Володимир Дорофєєв.

Він також повідомив журналістам номер гарячої лінії ВГО «Союз «Народна Пам’ять», на яку можуть телефонувати родичі зниклих без вести військовослужбовців: 0-800-210-135. «Ми просимо надавати нам будь-яку інформацію про людей, зниклих без вести в зоні бойових дій. Це дуже важливо. Ми повинні допомогти їх родичам», – резюмував він.

Як ми вже повідомляли, на сьогоднішній день, за повідомленням прес-служби Ради національної безпеки і оборони, впізнанню підлягають 552 тіла. Родичам пропонують звертатися до райвідділу міліції, де вони зможуть отримати направлення на безкоштовний аналіз для проведення ДНК-експертизи.

Джерело: http://ua.unm.org.ua/%D0%97-%D1%8F%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%8F-%D0%BF%D0%B5%D1%80%D1%88%D1%96-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%96/

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа