Небесну Сотню увічнили на Одещині

До численнихмонументів і меморіалів на честьактивістів Євромайдану, що загинули смертю відважних у Києві в січні-лютому 2014 року, додався ще один скромний пам’ятник, відкритий 18 травня на знак пам’яті про Небесну Сотню у селищі Комінтернівському на Одещині. Півтораметровий пам’ятний знак із чорного й сірого мармуру з ангелом і сходами в небо встановлено на центральній площі райцентру. Цей пам’ятник із написом «Герої не вмирають» доповнив меморіал на честь жертв Голодомору та політичних репресій.

За словами депутата Комінтернівської райради Людмили Прокопечко, ідея увічнення Небесної Сотні в Одеській області була втілена в життя всього за місяць. Кошти на створення пам’ятника зібрали громадські активісти та меценати. У день відкриття  пам’ятника активісти склали поруч інсталяцію з автомобільних шин і цегли, а також написали: «Воля або смерть» та «Слава Україні!». В урочистості у Комінтернівському взяли участь гості зі столичного Євромайдану та учасники масового одеського Автомайдану.

На сьогодні пам’ятники Небесній Сотні встановлені у Дніпропетровську, Херсоні, у багатьох містах на честь полеглих патріотів-майданівців названо вулиці, навчальні заклади, посаджено парки та вишневі сади. Їм присвятили свої твори поети і композитори, кінематографісти й художники. А першими вшанували пам’ять загиблих героїв кияни. Вони встановили на Майдані п’ять гранітних плит, на яких викарбовано їхні імена, зазначено вік на момент загибелі і назви їхніх рідних міст.

                              Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа