[Не] втрачені архіви Луганщини

archives

З початком війни Російської Федерації проти України в 2014 році та в наслідок бойових дій на Донбасі, анексії Криму і окупації українських територій наша держава втратила близько 5,7 млн документів, що належать до Національного архівного фонду України.

Як не втратити архівні цінності України та про заходи Державної архівної служби України, що дозволять повернути документи та контроль над ними що, наразі, перебувають на тимчасово окупованих територіях розповів Голова Державної архівної служби України Анатолій Хромов в ході презентації [Не] втрачені архіви Луганщини, що відбулася 14 травня 2021 року в ІА Укрінформ.

Також Керівник поінформував про ініціативу Державної архівної служби України щодо створення робочої групи з координації спільних дій разом з фахівцями Міністерства юстиції України, Міністерства закордонних справ України, Міністерства тимчасово окупованих територій України та спеціалістами Державної архівної служби України, аби виробити механізми та план дій для повернення архівних цінностей. При цьому він зауважив, що перше установче засідання цієї міжвідомчої групи вже відбулося.

Окрім цього в ході презентації було акцентовано увагу на досягненнях Державної архівної служби України щодо відтворення архівних документів у співпраці з регіональними державними архівами та Департаменту страхового фонду документації.

Директор Державного архіву Луганської області Вікторія Кривицька повідомила про постійний онлайн-доступ до 2 698 відновлених та оцифрованих документів з фондів Державного архіву Луганської області про культуру, події та розвиток Луганської області у 1811-1927 роках та про перспективу виготовлення копій документів страхового фонду, які містять інформацію архівних документів Луганщини.

«Зазначені документи Національного архівного фонду були відновлені з мікрофільму страхового фонду документації в електронному вигляді. Якість цифрових копій справ є задовільною, текст читабельним та дозволяє поновити і відтворити архівну інформацію» – зазначив директор Департаменту страхового фонду документації Державної архівної служби України Андрій Меленець.

При цьому, заступник Голови Укрдержархіву Лариса Левченко наголосила що, Державній архівній службі України вдалося налагодити ефективну співпрацю державних архівів областей та регіональних центрів страхового фонду документації, що допоможе в збереженні та поповненні архівної спадщини України.

Електронні копії документів архівних фондів Державного архіву Луганської області, відтворені з документів страхового фонду документації 1811 – 1927 роки: https://lg.archives.gov.ua/fonds/

Запис прямого ефіру: https://cutt.ly/sbLrXXU

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа